Europska prijestolnica kulture 2023.Europska prijestolnica kulture 2023.Centar za europsko volontiranje (engleski Centre for European Volunteering ili skraćeno CEV) objavio je poziv za prijavu kandidata za Europsku prijestolnicu volontiranja 2023.

Rok za prijavu je 7.6.2021. godine.

Svi detalji vezani za prijavu mogu se vidjeti na web-stranici CEV-a.

U sklopu ovog poziva napravljen je i video koji se može vidjeti ovdje te letak koji se može vidjeti ovdje.

Ana Jeličić i Zvonimir JankovićAna Jeličić i Zvonimir JankovićU utorak 23.2.2021. godine, u sklopu "Oazinog" programa "Volontiraj i ti", financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, voditeljica "Oazinog" volonterskog centra Ana Jeličić bila je po drugi puta kod pedagoga Prve srednje škole Beli Manastir Zvonimira Jankovića.

Povod njihovog ponovnog susreta bio je preuzimanje preostalih popunjenih anketnih upitnika o volontiranju, koji su učenicima završnih razreda podijeljeni početkom drugog mjeseca, ali zbog prakse koju dio učenika obavlja van škole ranije nisu mogli biti popunjeni.

Ankete je potrebno prvo sortirati...Ankete je potrebno prvo sortirati...Nakon što su Ana Jeličić i Katarina Gaćina, koje su dio programskog tima programa "Volontiraj i ti", podijelile ankete u sve tri belomanastirske srednje škole (Gimnazija Beli Manastir, Prva srednja škola Beli Manastir i Druga srednja škola Beli Manastir) o čemu smo pisali ovdje te nakon što je Ana pokupila popunjene ankete o čemu smo pisali ovdje, voditeljica programa Vesna Nedić pripremila je tablicu za unos, tj. statističku obradu anketa.

Katarina je prvo ankete sortirala po školama i razredima, a onda sve odgovore iz njih unijela u navedenu tablicu.

Europska nagrada "Karlo Veliki" 2021.Europska nagrada "Karlo Veliki" 2021.Europski parlament na svojoj web-stranici pozvao je na prijave za europsku nagradu za mlade "Karlo Veliki" 2021. Pozivaju se mladi između 16 i 30 godina da se sa svojim projektom europskih dimenzija prijave za nagradu.

Svake godine Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade „Karlo Veliki“ iz Aachena (Njemačka) uručuju mladima u dobi između 16 i 30 godina nagradu "Karlo Veliki" za europske projekte.

Ana Jeličić i Zvonimir JankovićAna Jeličić i Zvonimir JankovićU petak, 12.2.2021. godine, Ana Jeličić obišla je ponovo sve tri belomanastirske srednje škole kako bi pokupila popunjene anketne upitnike o volonterstvu koji su u školu odneseni u četvrtak, 4.2.2021. godine.

Anketiranje o volonterstvu provelo se među maturantima sve tri belomanastirske srednje škole u sklopu aktivnosti "Provedba istraživanja o volonterstvu u odgojno-obrazovnim ustanovama" "Oazinog" programa "Volontiraj i ti", financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

(fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Paketi za žene u GliniPaketi za žene u GliniU ponedjeljak, 8.2.2021. godine, od 10 do 12 sati, u prostorijama Mirovne grupe Oaza prikupljala se humanitarna pomoć za "Udrugu za pomoć ženama oboljelim od raka dojke Sv. Agata – Glina". Akciju je pokrenula Veselinka Kastratović, predsjednice "Udruge žena oboljelih i liječenih od raka jajnika 'JA KA' Osijek", s kojom "Oaza" ima višegodišnju suradnju.

"Oazine" zaposlenice, članice i korisnice rado su se uključile u akciju prikupljanja neophodnih, najviše higijenskih, potrepština za žene s potresom pogođenog područja. U kratkom vremenu skupilo se tu svega: čarapa, dezodoransa, juha u vrećicama, kabanica, krema za ruke i protiv bolova, majica, papirnatih maramica, ručnika, rukavica, sapuna, spužvica za pranje suđa, šalova, šampona, ubrusa, uložaka i vlažnih maramica te kave, kuhala i šalica za kavu.

Nevladina organizacija za mlade Youth for Exchange and Understanding International Online-kava na temu mladih i epidemijeOnline-kava na temu mladih i epidemije(YEU) sa sjedištem u Bruxellesu organizira online-kavu na temu izazova s kojima se mladi ljudi susreću tijekom epidemije koronavirusa, ali i kako se s njima nose kroz volontiranje.

Ovu virtualnu kavu vodit će tri stručnjaka iz područja rada s mladima:

  • Giulia Bordin – Centre for European Volunteering
  • Nami Isaki – Advisory Council on Youth
  • Panagiotis Chatzimichail – European Youth Forum

Online-kava održat će se u četvrtak, 11.2.2021. godine, u 18 sati preko platforme Zoom. Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se volontiranjena sljedećem linku.

Umjetnički natječaj "Srcem proviri, umjetnost doživi"Umjetnički natječaj "Srcem proviri, umjetnost doživi"Svjetski savez mladih Hrvatska na svom portalu, u nedjelju, 7.2.2021. godine, objavio je natječaj za najbolje umjetničke radove naziva "Srcem proviri, umjetnost doživi".

Cilj natječaja je, u ovom mjesecu veljači kada posebnu pažnju pridajemo ljubavi, koja je između ostalog i pokretač stvaranja umjetničkih djela, potaknuti mlade ljude na kreativno stvaralaštvo na društvenim mrežama.

Međunarodni dan darivanja knjigaMeđunarodni dan darivanja knjigaKako na svojoj web-stranici obavještava Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se 14.2. To je volonterski projekt kojem je cilj potaknuti djecu da više čitaju, ali i da daruju slikovnice ili knjige koje više ne koriste ili ne trebaju. Na ovaj način djecu se od malena uče koliko je lijepo i važno darivati, odnosno pomagati.

Darivanje knjiga organizira se u sklopu nacionalne kampanje „Čitaj mi“ te se pozivaju djeca, ali i odrasli da knjige koje im više nisu u upotrebi doniraju lokalnim knjižnicama koje će ih onda proslijediti onima kojima su knjige potrebne.

Katarina Gaćina i Ana JeličićKatarina Gaćina i Ana JeličićU četvrtak, 4.2.2021. godine, u sklopu aktivnosti "Provedba istraživanja o volonterstvu u odgojno-obrazovnim ustanovama" "Oazinog" programa "Volontiraj i ti", financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ana Jeličić i Katarina Gaćina obišle su sve tri belomanastirske srednje škole kako bi tamo uručile anketne upitnike o volonterstvu namijenjene maturantima.

Ana i Katarina u obilazak škola išle su u pratnji Rajka Cicaka, novinara i fotografa iz BaranjaMedije, koji je obilazak fotodokumentirao.

Anketa za belomanastirske srednjoškolceAnketa za belomanastirske srednjoškolceMirovna grupa "Oaza" na početku je provedbe dvogodišnje programa „Volontiraj i ti“ financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Održani su prvi sastanci, razrađen je akcijski plan te je vrijeme da se krene s radom na terenu. A to znači, za početak, u sklopu aktivnosti "Provedba istraživanja o volonterstvu u odgojno-obrazovnim ustanovama" provesti anketu među maturantima belomanastirskih srednjih škola na temu volontiranja.