MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 23. 07. 2021.

U Dardi "Smotra dječjeg folklora" i "Bblošijada"

Folklorni nastup na ljetnoj pozornici SRC-a ĐolaFolklorni nastup na ljetnoj pozornici SRC-a Đola(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U petak, 16. VII. 2021. godine, Romski resursni centar (RRC) iz Darde, pod vodstvom Jovice Radosavljevića, organizirao je prvu "Smotru dječjeg folklora" i četvrtu "Bblošijadu". Na ljetnoj pozornici Sportsko-rekreacijskog centra Đola nastupilo je šest folklornih društava, od kojih su njih pet predstavljali nacionalne manjine koje žive na istoku Hrvatske: Hrvatski KUD "Veseli Šokci" iz Punitovaca, Srpski KUD "Jovan Jovanović Zmaj" iz Bijelog Brda, Slovački KUD "Ivan Brnjik Slovak" iz Jelisavca, Mađarski KUD "Čardaš" iz Suze, KPD Ukrajinaca "Karpati" iz Lipovljana i domaći Romski KUD "Darda", koji je sekcija RRC-a.

Uz folklornu smotru, organizirana je u prostoru ŠRD-a "Amur" na Đoli i četvrta "Bblošijada", gastronomska manifestacija na kojoj se priprema tradicionalno romsko jelo "bbloše", tj. trgančići s povrćem. U pripremi i kuhanju učestvovale su četiri darđanske udruge: Kolo srpskih sestara Pokrova Presvete Bogorodice, Udruga žena Općine Darda, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Darda" i Klub žena "Darđanke", koji je također sekcija RRC-a. Trgančiće su mogli degustirati svi posjetioci, ali uz poštivanje epidemioloških mjera.

"Smotru folklora" financirao je Savjet za nacionalne manjine, a "Bblošijadu" Osječko-baranjska županija.

Prilog Televizije Slavonije i Baranje (24. VII. 2021):

(Izvor: FB Jovice Radosavljevića;
video: Pripreme za kuhanje bbloša)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok