MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 10. 05. 2021.

"Škola za lokalni održivi razvoj 2021."

Neki sudionici edukaciju su pohađali onlineNeki sudionici edukaciju su pohađali onlineU četvrtak i petak, 6. i 7. V. 2021. godine, s početkom u 10:15 i 9:30 sati, putem platforme Microsoft Teams, a i uživo, održao se drugi blok edukacije "Škola za lokalni održivi razvoj 2021.", u sklopu projekta "SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost", čiji je voditelj organizacija civilnog društva "ODRAZ – Održivi razvoj zajednice".

Edukaciju je pohađala "Oazina" aktivistica Katarina Gaćina, a pohađala ju je online, budući da je bila spriječena sudjelovati uživo. Jedan dio sudionika također je edukaciju pohađao online, dok je drugi bio uživo u Kući u prirodi Zlatna Greda.

I ovog puta tema edukacije bio je održivi razvoj pa su sudionici prvo ponovili usvojeno s prošle edukacije, o kojoj smo pisali ovdje.

Nakon toga uslijedilo je predavanje Danijela Baturine, docenta na Katedri za socijalnu politiku Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je polaznicima objasnio što su socijalne inovacije i što je socijalno poduzetništvo. Upoznao ih je s tipovima socijalnih inovacija, koje u velikoj mjeri osiguravaju društveni i ekološki održiv rast te učinkovito podmiruju socijalne potrebe društva. Rješavanjem socijalnih problema promijenit će se i ekonomska paradigma, a rješenje problema nalazi se u socijalnom poduzetništvu.

Socijalno poduzetništvo pozitivno utječe na osobe koje su isključene iz procesa zapošljavanja. Socijalno poduzeće koristi raspršene i neželjene resurse za stvaranje nečeg novog, a glavni dionici socijalnih poduzeća vide prilike gdje drugi vide problem te se tako može reći da su pokretači socijalnih poduzeća tzv. "heroji". Socijalnim misijama ekonomskog obilježja i uključive vladavine svih dionika društva dolazi do povećanja sposobnosti društva za pretvaranje neprilika u prilike, za bolje društvo, s aspektom na održivi razvoj.

Nakon završenog predavanja, sudionici koji su edukaciju pohađali uživo učili su iz primjera dobrih praksi lokalnog održivog razvoja. A takav primjer je i Kuća u prirodi Zlatna Greda, sklad prirode i čovjeka koji mari za vlastiti okoliš i društvo u konačnici. Posjet Parku prirode Kopački rit, kao primjer lokalnog održivog razvoja, bio je slikovit primjer procesa prirodne ravnoteže, koja sinergijom životinjskih bića i prirode opstaje. Sudionici su, također, obišli i Memorijalni kompleks "Batinska bitka" i u konačnici su se, vjerujemo, zaljubili u Baranju.

'Škola za lokalni održivi razvoj 2021.''Škola za lokalni održivi razvoj 2021.'Drugi dan edukacije započeo je grupnim radom, u kojem su sudionici razmatrali podciljeve održivog razvoja. Nakon toga uslijedilo je predstavljanje Lidije Pavić-Rogošić, direktorice ODRAZ-a, koja je objasnila proces organiziranja zajednice i lokalnog razvoja vođenog zajednicom. Motiviranjem šire skupine dionika stvara se kontinuirani proces koji za cilj ima uključiti različite dionike koji će svojim djelovanjem "podići" vrijednost zajednice. Problem nastaje ako organizacije ili inicijative imaju nedostatak organiziranih odnosa ili kapaciteta za rješavanje problema. Ipak, ključ svega jest pokrenuti proces djelovanja u kojem sudjeluju svi dionici. "Ako ne krenemo i ne učinimo prvi korak, zasigurno nikad nećemo imati zdravu zajednicu."

Pročitano 169 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok