MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 22. 07. 2020.

Hrvatski liječnici upozoravaju građane

Belomanastirska tržnicaBelomanastirska tržnicaIz Hrvatske liječničke komore poslali su apel građanima:

"Poštovani sugrađani i sugrađanke!
COVID-19 je visoko zarazna bolest izazvana novim koronavirusom koji se izuzetno lagano kapljično prenosi. Širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom. Mi, hrvatski liječnici, pozivamo vas da se dosljedno i disciplinirano pridržavate javnozdravstvenih mjera.

Provođenjem mjera za sprječavanje prijenosa virusa značajno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih te izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava. Poštujmo propisane mjere, zaštitimo od zaraze sami sebe, članove naših obitelji, naše prijatelje, kolege i sve druge građane.

Smanjite rizik zaraze za sebe i svoju obitelj:

  • Držite fizički razmak od drugih ljudi (izuzetak su vaši ukućani) od minimalno metar i pol i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Razmak značajno smanjuje rizik prijenosa virusa.
  • Pravilno nosite maske za lice uvijek u zatvorenim prostorima gdje je prisutno više ljudi. Maske moraju pokrivati i nos i usta i dobro prianjati uz lice. Prije stavljanja i nakon skidanja maske operite ruke. Maske nas međusobno štite, a nisu štetne za naše zdravlje. Znamo o čemu govorimo. Mi liječnici naime svakodnevno godinama na poslu nosimo maske i ne osjećamo zbog toga nikakve štetne posljedice.
  • Što češće perite ruke tekućim sapunom i vodom barem 20 sekundi. Sapun razara virus. Ako u nekom trenutku ne možete oprati ruke sapunom i vodom, nanesite na ruke dezinfekcijsko sredstvo koje uništava virus. Virus se može prenijeti dodirivanjem usta, nosa ili oka nakon dodirivanja površina i predmeta na koje su pale zagađene kapljice.
  • Ne rukujte se i ne grlite s ljudima s kojima ne živite u zajedničkom domaćinstvu. Nemojte olakšavati virusu da se ubrzano širi na veći broj ljudi.
  • Izbjegavajte veća okupljanja ljudi. Takva okupljanja potencijalna su nova žarišta zaraze virusom.
  • Mi, liječnici smo ovdje zbog vas i za vas. Molimo vas, pomozite nam u borbi za vaše i naše zdravlje.
  • Držite razmak, nosite maske, perite ruke i izbjegavajte veća okupljanja.

Pridržavanjem ovih jednostavnih mjera držat ćemo epidemiju pod kontrolom.

Ovu bitku za zdravlje naše nacije možemo dobiti samo zajedno!"

(Izvor: poslovni.hr;
foto: Rajko Cicak)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok