MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 01. 05. 2020.

"Svibanjsko stablo" ili "majpan"

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Na FB-stranici Turističke zajednice Općine Bilje postavljen je 30. IV. 2020. godine zanimljiv tekst o "svibanjskom stablu" ili "majpanu". Evo što u tom članku piše:

Dan 1. svibnja, osim što je poznat kao Praznik rada, smatra se važnim datumom i u narodnim običajima. Uz njega se veže postavljanje "svibanjskog stabla" ili "majpana" (u Baranji se radi o topoli ili vrbi).

U mnogim zemljama se na drugačiji način obilježava taj dan i često se veže uz pivsku kulturu, a u Općini Bilje, u mjestima Vardarac, Kopačevo i Lug, u kojima najvećim dijelom žive Mađari, prvomajska proslava počinje postavljanjem "majpana" ispred kuće voljene osobe ili simpatije, kako bi se na taj način izravno izjavila i poklonila ljubav.

Dan ranije, odnosno 30. travnja, skupina dječaka odlazi u potragu za najljepšim "majpanom". Potom ga zajedno ukrašavaju šarenim trakama i vinskim bocama te zatim postavljaju ispred odabrane kuće.

Cijeli ritual izvorno ima veze s cvjetanjem i listanjem biljaka, odnosno s buđenjem prirode i početkom proljeća. Mjesec maj naziv je dobio po bogu "Maiusu", koji je štovan kao patron rasta. Njemu u čast priređivane su svečanosti, majske procesije i cvjetna korza, svojevrsni pozdravi proljeću, a u središtu svih ceremonija uvijek je bila zelena grana ili drvce, koji su se darivali kao znak ljubavi.Ukrašeni i postavljeni 'majpan'Ukrašeni i postavljeni 'majpan'

(Izvor i foto: FB Turističke zajednice Općine Bilje)

Pročitano 172 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok