MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 08. 04. 2020.

Svjetski dan Roma

Svjetski dan RomaSvjetski dan RomaSvjetski dan Roma, 8. travnja, obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. IV. 1971. godine u London, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje, koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje, koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi "Gyelem, Gyelem" ("Idem, idem").

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva "Rom", što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma, održanom 1990. godine u Poljska, odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren prvi kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma, koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Prema popisu stanovništva provedenom u 2011. godine, u Hrvatskoj ima 16.975 Roma.

(Izvor: Savez Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA";
ilustracija: romski portal)

Pročitano 178 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok