MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 29. 04. 2019.

U osječkom "Kazamatu" otvorena izložba "Priče Roma"

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 29. V. 2019. godine, s početkom u 17 sati, u Galeriji Kazamat Hrvatskog društva likovnih umjetnika u osječkoj Tvrđi, otvorena je neobična, specifična, edukativna i inspirativna izložba pod naslovom "Priče Roma". Uz brojne Rome iz Baranje i Slavonije, na otvaranju su bili i predstavnici brojnih civilnih i kulturnih organizacija, a među njima i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Projekt izložbe osmislili su umjetnici i kreativci iz zagrebačkog "Fade Ina" te Romskog resursnog centra iz Darde. "Fade In" je kratica imena "Fantastično dobra institucija", koja se može opisati kao autorski kolektiv usmjeren prema filmskoj i videoprodukciji angažiranog sadržaja.

Izložba je dio projekta "Muzej osobne povijesti Roma" vrijednog gotovo milijun kuna i uvod u još veći projekt, u osnivanje Muzeja osobnih priča. A taj bi se muzej trebao otvoriti sljedeće jeseni kad u Tvrđi bude završena rekonstrukcija zapuštene austrougarske Stare pekare. Rekonstrukcija je vrijedna 66 milijuna kuna, financirat će se novcem iz fondova EU, a kao njezin rezultat nastat će edukativni i informativni turistički centar mladih.

Izložba "Priče Roma" donosi 18 osobnih priča i osobnih predmeta Roma i Romkinja, od kojih je nekolicina iz Baranje (iz Darde, Bolmana i Belog Manastira), većinom pripadnika podgrupa Muntenci / Munćani, Ludari i Ardeljani / Erdeljci iz ogranka Bajaši, naseljenih u Slavoniji i Baranji. Te priče prezentirane kao cjelina pružaju uvid u današnji romski život i probleme.

Otvaranja izložbe u Galeriji Kazamat u osječkoj TvrđiOtvaranja izložbe u Galeriji Kazamat u osječkoj TvrđiRomski postav prvi je dio budućeg Muzeja osobnih priča, a u njemu će biti ispričane priče svih osječkih nacionalnih manjina, kojim ima 22. Sljedeća će vjerojatno biti židovska nacionalna manjina, a onda svake godine druga manjina.

Spomenuti projekt financiran je iz Europskog socijalnog fonda preko natječaja Ministarstva kulture, a dio sredstava iskorišten je za nabavku audio i videoopreme koja se koristila na radionicama za mlade Rome i koja će ostati Romskom resursnom centru u Dardi. Izložba će u Osijeku biti otvorena do 9. svibnja, a potom u Rijeci od 20. do 30. svibnja.

Pjevač Damir UrbanPjevač Damir UrbanEkipu koja je osmislila projekt i pripremila izložbu čine: koautorice koncepta izložbe Martina Globočnik i Željka Kovačević, suradnik Jovica Radosavljević iz Romskog resursnog centra u Dardi, redatelj Miroslav Sikavica, mentorica Morana Ikić Komljenović, dizajnerica Barbara Blasin, kustosica Kosjenka Laszlo Kremar, mentor Dražen Žerjav, pisac tekstova Srđan Sandić te Jasenko Rasol, Goran Markovanović i Vitomir Vela. Podršku projektu daje i pjevač Damir Urban, koji je i nastupio na otvaranju, te njegova supruga Milica.

(Opširnije: jutarnji.hr)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok