MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 28. 06. 2018.

Promocija 23. broja "Valpovačkog godišnjaka"

Tihana Rikert, Ivan Tonković, Stjepan NajmanTihana Rikert, Ivan Tonković, Stjepan Najman(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U maloj sali valpovačkog Centra kulture M. P. Katančić održana je u četvrtak, 28. VI. 2018. godine, s početkom u 20 sati, promocija 23. broja "Valpovačkog godišnjaka". Promociju je vodio Ivan Tonković, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Valpovu i član uredništva, uz pomoć urednika Stjepana Najmana i lektorice Tihane Rikert.

Uz ostale goste i posjetioce, na promociji su bili valpovački gradonačelnik Matko Šutalo, zamjenici osječko-baranjskog župana Petar Lagator i Goran Ivanović te valpovački župnik Zvonko Mrak.

Svoje članke opširnije su predstavila trojica autora: Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki u miru ("Biskup Strossmayer traži Valpovštinu – župnici vele: 'Ne dajte nas!'"), mr. sc. Darko Grgić ("Nahija Valpovo u popisu Sandžaka Požega 1579. godine") i Ivan Tonković, prof. ("Srednja škola obilježila jubilej – 120 godina od početka srednjoškolskog i 55 od početka gimnazijskog školovanja"). U umjetničkom dijelu promocije triput je nastupio dipl. ing. biologije Zdravko Pavlović kao instrumentalist na harmonici. U svom prvom nastupu na početku promocije odsvirao je pjesme "Pred Senkinom kućom" i "Ajde Kato, ajde zlato", koje su otpjevali polaznici valpovačkog Dječjeg vrtića "Maza".

Gosti i posjetioci na promocijiGosti i posjetioci na promocijiDvadesettreći broj godišnjaka, kojega od 1996. godine izdaje Ogranak Matice hrvatske u Valpovu, ima 216 stranica i donosi 21 članak od 16 (su)autora. Članci su grupirani u osam cjelina: "Iz prošlosti Valpovštine", "Sjećanja", "Portreti", "Pedagoški pristupi", "Godišnjice i jubileji", "Između dva godišnjaka", "Svijet prirode" i "U spomen". Autori članaka su: Nada Birovljević, Tomislav Birovljević (u suautorstvu sa S. Najmanom), Katarina Bulut Čolaković, Ivan Cvenić, Svjetlana Cvenić, Darko Grgić, Ljerka Jančikić Čehajić, Dubravko Maričić, dr. sc. Ignac Munjko (u suautorstvu sa Z. Pavlovićem), Stjepan Najman (7; autor i suautor), Jovan Nedić, Mirjana Paušak, Zdravko Pavlović (suautor), Marin Srakić, Ivan Tonković (2) i Darko Varga.

U prethodnim brojevima "Valpovačkog godišnjaka" (17-21), uz stanku u 22. broju, objavljivani su opširni članci o aktivnostima u prethodnih godinu dana Zagonetačkog kluba Osijek (skraćenog imena Zakos) i njegovih članova zakosovaca iz Osijeka, Belog Manastira, Privlake, Skoplja, Ugljare i Valpova. I u 23. broju objavljen je takav članak na str. 186-194, koji je ilustriran s osam fotografija u boji. Cijeli članak posvećen je 33. Susretu zagonetača i odgonetača Hrvatske (SOZAH), održanom u Belom Manastiru 22-24. IX. 2017. godine u organizaciji Mirovne grupe Oaza. Na skupu su učestvovali i Valpovčani Ivan Tonković, Stjepan Najman i Mihael Sučić.

U dosadašnja dvadeset tri broja "Valpovačkog godišnjaka" objavljeno je 640 članaka te preko 1800 fotografija. Članke su napisala 162 autora, na ukupno impozantnih – 4.680 stranica. Uz 16 člankopisaca, u pripremi 23. broja učestvovalo je još nekoliko suradnika, među kojima kao tehnički urednik i Zvonko Jerković iz Osijeka.

(Članci s prethodnih promocija: 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok