MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 19. 05. 2018.

"Kulturne raznolikosti, kulturno blago"

Zbor 'Martinus' Beli Manastir i MPD 'BelAmi' BelišćeZbor 'Martinus' Beli Manastir i MPD 'BelAmi' Belišće

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 19. V. 2018. godine, s početkom u 17 sati, Općinsko društvo Crvenog križa Darda po drugi je put organizirao manifestaciju pod nazivom "Kulturne raznolikosti, kulturno blago", a povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti, koji se obilježava diljem svijeta na dan 21. svibnja.

Svjetski dan kulturne raznolikosti
Glavna skupština UNESCO-a je 2001. godine usvojila Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti čiji je cilj pomoći državama da u vlastitim sredinama, poštujući i promičući kulturnu raznolikost, stvore uvjete za dijalog kultura i civilizacija u uvjetima globalizacije. Svjetski dan kulturne raznolikosti proglašen je 2002. godine s mišlju da sve kulture i civilizacije doprinose bogatstvu čovječanstva, a kulturna raznolikost je snaga razvoja temeljenog na toleranciji, međusobnom poštivanju, razumijevanju i prihvaćanju.

Crveni križ
Međunarodni pokret Crvenog križa je utemeljen na 7 načela: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost. Upravo je načelo nepristranosti bila inspiracija da se organizira ova manifestacija, prema kome se ne pravi razlika s obzirom na nacionalnu, rasnu, vjersku, klasnu ili političku pripadnost pojedinca.
Kulturna raznolikost je neprocjenjivo bogatstvo, a razumijevanje, tolerancija, poštivanje i prihvaćanje različitih kultura ideje su koje se promiču s ciljem da se učini zajednički život boljim. Ovom manifestacijom se dao doprinos i obilježavanju godine velikih jubileja Hrvatskog Crvenog križa: 140 godina djelovanja Crvenog križa na prostoru RH, 65 godina organiziranog darivanja krvi i 25 godina samostalnog djelovanja u RH.

Nacionalna jela, nošnje, ručni radovi, kulturno stvaralaštvo
Manifestacija je održana u dvorištu Dnevnog boravka u Mecama, Beljska 48, gdje su bili postavljeni izložbeni štandovi različitih KUD-ova i kulturnih društava s narodnim jelima, koja su se mogla besplatno degustirati. Izuzev jela, na štandovima su se mogli vidjeti i ručni radovi, časopisi i knjige koji predstavljaju kulturno stvaralaštvo svakog pojedinog naroda. Namjera manifestacije bila je poslati poruku mira i zajedništva, koje se temelji na toleranciji i međusobnom uvažavanju. Spoznaja o vrijednosti kulturnih različitosti potiče nas na život u duhu mira, dijaloga i otvorenosti.

U programu pod motom: "Pjesmo moja zakiti se cvijetom / pjesmo moja zamiriši svijetom", koji je trajao skoro tri sata, nastupili su:

 1. Zbor Matice umirovljenika Općine Bilje
 2. Folklorni ansambl Baranje "Nikola Tesla" Beli Manastir i KUD "Branko Radičević" Darda
 3. Baranjski duo Hranislava (Mesarić) i Milan (Kliba)
 4. KUD Rusina Osijek i KUD "Joakim Govlja" Mikluševci
 5. Romski KUD Darda
 6. Makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinovci" Osijek
 7. Amra Hodžić (predstavnica Bošnjaka)
 8. Zbor "Martinus" pri Matice umirovljenika Grada Beli Manastir
 9. Mađarski KUD Darda
 10. Hrvatski KUD Darda
 11. Dnevni boravak – Crveni križ Darda (pjesnici Radojka Piškorjanac, Adam Bešlin i Moneta Barukčić)
 12. Muško pjevačko društvo "BelAmi" Belišće
 13. Vokalno-instrumentalni ansambl CroArte

U zboru "Martinus" pjevaju i dvije članice "Oaze": Donka Dvornić i Vesna Nedić, a zbor vodi maestra Aleksandra Čeliković Cvidrak.

(Izvor: Crveni križ Darda;
slični članci: Savez Rusina RH, rusini.hr, Slavonska televizija)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok