MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 05. 12. 2016.

Regionalni forum u Osijeku o ranjivim skupinama

Ljiljana Božić-Krstanović (stoji)Ljiljana Božić-Krstanović (stoji)U ponedjeljak, 5. XII. 2016. godine, s početkom u 11 sati, u osječkom Hotelu Waldinger održan je regionalni forum na temu "Poboljšanje statusa ranjivih skupina – dobre prakse prikupljanja podataka". Na tom skupu bile su i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić te voditeljica "Oazinog" volonterskog centra Ana Jeličić.

Nikolina Zec, Marina Barić-Gačić, Ljiljana Božić-Krstanović, Natalija Havelka (moderatorica)Nikolina Zec, Marina Barić-Gačić, Ljiljana Božić-Krstanović, Natalija Havelka (moderatorica)Sanja Žutinić, Miroslav Grozdanić, Vanja Krnić, Natalija Havelka (moderatorica), Martina CangajstSanja Žutinić, Miroslav Grozdanić, Vanja Krnić, Natalija Havelka (moderatorica), Martina CangajstForum je organizirao Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u suradnji s nacionalnim partnerima: "Informativno pravnim centrom" (IPC) iz Slavonskog Broda i Srpskim demokratskim forumom (SDF) - podružnicom Pakrac, a u sklopu projekta "Civilno društvo za odgovorno upravljanje".

Cilj regionalnog foruma je otvaranje komunikacije između civilnog i javnog sektora o stanju i problemima zabilježenim u provedbi mjera antidiskriminacijskog prava, kao i o dobrim praksama i izazovima u prikupljanju podataka.

Nakon pozdrave riječi Ljiljane Božić-Krstanović, voditeljice gore spomenutog projekta, uslijedili su predavači s ovim temama:

Mladen Stojanović, savjetnik pučkog pravobranitelja za pravne poslove i strateško parničenje (Područni ured u Osijeku)"Zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne uprave, pravosudnim tijelima, tijelima uprave jedinica lokalne i područne samouprave, te prednost pri zapošljavanju prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina"

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo (Grad Osijek) – "Iskustva Grada Osijeka u provedbi mjera iz Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom s naglaskom na mjeru 2.6.1. Realizacija mjera i aktivnosti u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom iz Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom na području Grada Osijeka"

Davor Brust, voditelj Odsjeka za prosvjetu, tehničku kulturu, djecu i mladež (Grad Osijek) – "Iskustvo Grada Osijeka u provedbi projekta OSIgurajmo im JEdnaKost"

Beba Madunović, rukovoditeljica Odjela za analitiku, statistiku i informatiku HZZ, Regionalnog ureda Osijek – "Mladi na tržištu rada Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije"

Marina Barić-Gačić, "Informativno pravni centar", Slavonski Brod – "Informacija Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina o procesu izrade Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje 2016-2021."

Ljiljana Božić-Krstanović, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek – "Predstavljanje zajedničkog izvještaja o praćenju provedbe mjera antidiskriminacijskog prava usmjerenih na poboljšanje statusa ranjivih skupina na lokalnoj razini"

Na posebnoj sesiji predstavljeni su rezultati praćenja provedbe sljedećih mjera:

  • mjere 2.4.3 Organizirati programe javnih radova i uključiti dugotrajno nezaposlene osobe pripadnike romske nacionalne manjine iz Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013-2015. godine – umjesto planiranog predavača Čede Todorovića iz Romskog centra za promicanje i zaštitu ljudskih prava, Slavonski Brod, tu mjeru predstavila je Marina Barić-Gačić
  • mjere 7. Osigurati trajno i privremeno stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji sukladno raspoloživim stambenim prostorima Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji od 2011. do 2016. godine – Nikolina Zec, Ženska udruga "Izvor", Tenja
  • razine informiranosti i učinkovitosti mjerā iz pristupa "Garancija za mlade" (GZM) – Martina Cangajst, Organizacija za građanske inicijative, Osijek
  • vrste i opseg u kojem su stereotipi vezani uz osobe s invaliditetom dominantni u ciljanim lokalnim zajednicama – Vanja Krnić, Udruga osoba s invaliditetom Slavonski Brod "Loco-moto"
  • mjere D.2.6. Osigurati mobilne stručne timove i/ili osobnog asistenta radi pružanja pomoći i podrške u odgojno-obrazovnom procesu i zadovoljavanja potreba djece s teškoćama u razvoju unutar Nacionalne strategije za prava djece u RH 2014-2020. Brodsko-posavske županije – Sanja Žutinić, Vivak – udruga za kreativni razvitak djece i mladih, Slavonski Brod
  • primjene čl. 22 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina pri zapošljavanju pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne uprave i pravosudnim tijelima u Požeško-slavonskoj županiji – Miroslav Grozdanić, Županijsko vijeće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije

Napomena: Imena udruga u ovom članku napisana su prema
Registru udruga u Republici Hrvatskoj

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok