MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 26. 11. 2016.

Zimski vašar i 8. "Čvarakfest"

U Karancu se sve vrtjelo oko - čvarakaU Karancu se sve vrtjelo oko - čvaraka(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U subotu, 26. XI. 2016. godine, u baranjskom etnoselu Karancu održan je Zimski vašar, a u okviru njega i 8. "Čvarakfest". Na brojnim štandovima nudili su se različiti domaći proizvodi (upotrebni predmeti, rukotvorine i suveniri), prehrambeni artikli i gastronomski specijaliteti te vina i druga pića.

A posjetilaca je bilo tako mnogo da se povremeno asfaltiranom stazom između štandova nije moglo proći od gužve. I karanačke ulice bile su zakrčene parkiranim automobilima, najviše s osječkim i belomanastirskim registracijama, ali bilo je i onih s oznakama KA, NA, SL, VU, VŽ itd.

Gužve je bilo i u velikom šatoru iz koga je odjekivala svirka ciganske "bande", ali i u dvorištu poznatog autohtonog seljačkog obiteljsko-turističkog gospodarstva Sklepić iz koga se čula svirka rok-benda i koje je širom otvorilo svoja vrata i omogućilo besplatno razgledanje bogate etnozbirke.

Ipak, sve se vrtjelo oko - čvaraka. Na sve strane dimilo se iz potpaljenih kotlova, a miris topljenja čvaraka dražio je noseve radoznalih posjetilaca, koji su s nestrpljenjem čekali da probaju i kupe taj baranjsko-slavonski specijalitet. A da je za čvarcima vladala prava jagma, pokazalo se i na štandu jagodnjačkog OPG-a Kolarević, koje je istopilo tri kotla čvaraka, a već u 13 sati na štandu čvaraka nije bilo "ni za lijek".

Topljenje čvaraka imalo je i takmičarski karakter. Nakon ocjenjivanja uzoraka 12 takmičara, najboljim su ocijenjeni čvarci Hrvoja Kraljika (OPG Kraljik iz Belišća), koji je tako ponovio prošlogodišnji rezultat te i ove godine postao najbolji čvarak-majstor. Drugo mjesto osvojio je Zlatko Povoljnjak iz Jagodnjaka, koji je drugi bio i 2014. godine, dok je treće mjesto pripalo Vladimiru Flačeru iz osječke Braniteljske zadruge "Donji grad", koji je prošle godine bio drugi.

Manifestacije je organizirala karanačka udruga "Čuvari starih zanata", pod vodstvom predsjednika Vladimira Škrobe i u suradnji s etnoselom Karanac i Turističkom zajednicom Baranje, a u sklopu šire manifestacije "Advent u Baranji 2016".

Pročitano 1695 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok