MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 21. 09. 2015.

Sandra Kušenić: Trag u našim srcima

Ozren, Velibor i Sandra (3-5. na slici) i obitelj iz SirijeOzren, Velibor i Sandra (3-5. na slici) i obitelj iz SirijeU četvrtak uvečer, 17. IX. 2015. godine, moja obitelj i ja, vjerovatno kao i mnogi drugi u Belom Manastiru, bili smo iznenađeni brojem izbjeglica koje su se odjednom pojavile u našoj ulici (Betonskoj, odn. Kralja Petra Svačića), pješačeći od željezničkog kolodvora do prihvatnog centra u Osječkoj ulici. Iznosili smo im hranu, mlijeko, voće i sve čega smo se sjetili da bi im trebalo i što smo u kući imali.

Danas se ni u izbjeglištvu ne može bez mobitelaDanas se ni u izbjeglištvu ne može bez mobitelaBila sam oduševljena idejom moje susjede Sandre, koja im je na ulicu provela produžne kabele za struju kako bi mogli puniti mobitele. Kod susjeda se na ulici skupila manja grupa ljudi, koji su bili pozitivno iznenađeni našom željom da im pomognemo. Naglašavali su da ne žele ostati kod nas, nego samo ići dalje. Svi su bili pristojni i rado su razgovarali s nama.

Sljedećeg dana ujutro mnogo ih je krenulo natrag prema kolodvoru. Kuhali smo im kavu, nudili pecivo. Uzimali su po pola kifle, nitko nije uzeo više nego što mu je u tom trenutku trebalo. Susjeda i ja dale smo im naše šifre za pristup internetu pa ih se vrlo brzo puno skupilo u našim dvorištima.

Ozren i Velibor Malinić s gostom MustafomOzren i Velibor Malinić s gostom MustafomČuli smo razne priče, čak i od ljudi koji nisu govorili engleski. Nekako smo se uspjeli sporazumjeti. Oduševio nas je Mustafa iz Iraka (rođen 1990. godine), koji se baš opustio kod nas. Pričao je o svom životu i rekao da bježi od rata. Razgovarao je mobitelom sa svojom majkom i bio iznenađen kako smo ga prihvatili. Zamolio je da ga ošišamo. Srećom, susjeda je frizerka pa ga je ona ošišala. Šetao je od nas do susjede, tuširao se kod nas i čak oprao svoje rublje. Nije znao kuda da krene, a ni mi nismo znali kuda da ga uputimo. Na kraju se snašao, presretan je dotrčao do nas i pokazao da ide dalje na put. Saznala sam poslije da su ih odvezli autobusi. Jedan od izbjeglica (sjedi na drugoj fotografiji) javio mi je da su on i sin na putu za Zagreb. Obećao je da će se javiti kad stignu u Njemačku. Nadam se da će to biti uskoro.

Ozren: Baš je dobar osjećaj pomoći nekomeOzren: Baš je dobar osjećaj pomoći nekomeImali smo puno doživljaja, upoznali smo mnogo nevoljnika s Bliskog istoka. Ono što želim naglasiti je da su naša iskustva pozitivna, da nisu za sobom ostavili nikakav nered. Nisu stvarali buku, iako ih je u našem dvorištu bilo zaista puno. Mirno su čekali red za WC, sve su za sobom ostavljali uredno. Ipak, ostao je trag, ali u našim srcima. Sretni smo što smo im bar malo mogli pomoći. Nakon svega moj sin je rekao: "Baš je dobar osjećaj pomoći nekome".

Sandra: Naša su iskustva s izbjeglicama pozitivnaSandra: Naša su iskustva s izbjeglicama pozitivna

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok