MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 28. 05. 2009.

Novinarka "Slavonskog doma" na edukaciji volontera

Edukacija volontera u Orahovici
Novinarka Slavonskog doma kao volonterka

Na edukaciji tima "Oazinih" volontera u Dječjem odmaralištu "Merkur" Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici (od 22. do 24. V. 2009) kao volonter bila je i Biljana Bekić, belomanastirska dopisnica osječkog dnevnog lista "Slavonski dom". Svoja iskustva s te edukacije ona je opisala i objavila u članku štampanom 28. V. 2009. godine na 20. stranici tih novina. Članak prenosimo u cijelosti. Uz taj članak objavljena je i anketa "Jeste li zadovoljni edukacijom?", koju također prenosimo u cijelosti, ali kao poseban članak na "Oazinim" internetskim stranicama.

Prvi volonteri prošli edukaciju

BITI VOLONTER Zadani okvir dobrovoljnog rada tek treba ispuniti, u što se uključila Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira
BILJANA BEKIĆ
redakcija.baranja@slavonski-dom.hr
ORAHOVICA

Volonterstvo je jedan od kamena temeljaca civilnoga društva jer oživljava najplemenitija stremljenja čovjeka – zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude – stoji u Općoj deklaraciji o volonterstvu. Kako to izgleda iznutra, provjerili smo na trodnevnoj edukaciji volontera koja se protekli vikend održala u odmaralištu Crvenog križa u Orahovici.

Složna grupa

Slavonski dom
Članak o edukaciji volontera

Grupa od 19 članova u dobi od 16 do 50 godina, među kojima je bilo najviše učenika, studenata i nezaposlenih Baranjaca, začas se uskladila. O tome što je to volonterstvo, motivacijama, potrebama i kako je riješeno u našem zakonodavnom sustavu, podučavale su ih trenerice Volonterskog centra Osijek Nikoleta Poljak i Tatjana Vidaković-Gal. Rad u kreativnim radionicama najviše je oduševio najmlađe članove koji su se s tim načinom učenja prvi put sreli, ali i mogućnost aktivnog odmora u odmaralištu na bazenu, u šetnji ili nekim drugim slobodnim aktivnostima. Nakon edukacije, volonteri će dobiti potvrdu da su prošli edukaciju kojom dokazuju da su spremni prihvatiti se prvih zadataka.

 

Nesuradnja organizacija i institucija
Trodnevnom edukacijom, nakon provedene javne tribine i okruglog stola, "Oaza" je preko projekta "Naučimo volontirati", koji financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, počela rad na stvaranju vlastite baze volontera. Njihov sljedeći zadatak bit će anketiranje građana i organizacija / institucija od kojih će saznati koje su od njih spremne angažirati volontere za neke svoje aktivnosti. Nesuradnja organizacija i institucija prvi je problem s kojim se civilni sekor susreo u oživljavanju volonterizma na području Hrvatske. Iako je 2007. napravljen zakonodavni okvir, neodziv onih od kojih se najviše očekivalo (bolnica, staračkih domova…) govori o tome da taj okvir tek treba ispuniti.

Članica mreže
Da je Oaza na dobrom putu da znatno pridonese razvoju volonterstva na prostoru Baranje, govori i činjenica da su u međuvremenu primljeni u Mrežu volonterskih centara prko VC-a Osijek.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok