Ispiši ovu stranicu
Utorak, 25. 08. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (VIII/2015) - priče

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Ovaj put zabilježila je tri zanimljive crtice

Glava vel'ka ko bundeva
Dođe jednog dana gerontodomaćica kod jedne od svoji baka u redovan obilazak i odjednom se sjeti još nekoliko obaveza koje je čekaju tog dana. Da ih ne bi zaboravila, izvadi svoj "tefter" da sve to pribilježi. A baka, koja inače jedva čeka da njih dvije malo proćaskaju, ne mogavši dočekati da gerontodomaćica završi s bilježenjem, priupita je: "A, je_l', šta to pišeš?".

Gerontodomaćica, malo odsutna, ne odgovori odmah, a baka naglas izreče odgovor samoj sebi: "Pa, naravno da moraš da zapišeš… Tol'ko pišeš? Moraš imat' glavu vel'ku ko bundeva da sve to popantiš…" Na to obje prasnuše u smijeh.

Vježbanje naležećki
Drugi puta, kod jedne svoje druge bake, stigne gerontodomaćica oko podneva, kao i obično, a ona leži spremljena na kauču u dnevnom boravku i ne miče se. "Gospode Bože" – pomisli gerontodomaćica – "pa šta joj je sad?" Kad, ona ustade i smješka se: "Ništ' se ti ne brin', živa sam, nije mi ništ'! To ja sam' vježbam naležećki! – Nared'la ona vaša fizio… ne znam ni kaz't' – fizioterapeutkinja!"

Tko je kome gerontodomaćica?
Kod te iste bake, koja je inače rijetko uredna, baš pedantna osoba, naiđe jednom prilikom gerontodomaćica, a baka baš grablja netom pokošeni travnjak. Prihvati se ona odmah grabljica i nastavi posao. No, kad ih je uzela u ruke, veliki joj se trn zabode u korijen prsta na dlanu. Gerontodomaćica, koja stalno mijenja naočale za daljinu s onima za blizinu jer ne vidi dobro, nasumce izgura trn, ali njegov veći dio ostane u dlanu."Daj da ti ja izvadim, ja vidim to!" – reče baka (a prošle godine operirala oči!). "Znaš, ja sam na mor', kad smo nekad ljetoval', svima vad'la, kak' se ono zovu, ježince".

Baka spalila iglu i začas izvadila trn do kraja, zatim stavila na ranu dobre domaće "šljivke", što ju je sama ispekla od svog voća, i na kraju dodala malo vate. "Et', vidiš kak' je sad dobro, je_l'? Danas mi ne moraš ništ' radit'!" A gerontodomaćica pomisli u sebi: "Ko je sad tu kome gerontodomaćica, pitanje je sad?"

Najnovije vijesti Jovan

Vezane vijesti