MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 26. 06. 2015.

"Porodične priče", nova knjiga Dragoljuba Vojnovića

Mara Bekić-Vojnović, Milenko Vasiljević - Čiko, Nikola Živković i Dragoljub VojnovićMara Bekić-Vojnović, Milenko Vasiljević - Čiko, Nikola Živković i Dragoljub Vojnović

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 26. VI. 2015. godine, u bobotskom Domu kulture, održana je promocija knjige "Porodične priče" Dragoljuba Vojnovića. Knjigu su promovirali Nikola Živković, penzionirani gimnazijski profesor iz Belog Manastira i jedan od recenzenata, pjesnik Milenko Vasiljević – Čiko iz Osijeka, autorova supruga Mara Bekić-Vojnović i sam autor.

Knjiga ima 288 stranica formata 15 x 20,5 cm, s tvrdim, vrlo lijepim koricama, a objavljena je u samo – 100 primjeraka. Započinje nenaslovljenim prologom, potom slijede četiri priče, naslovljene baš tako: Prva priča, Druga priča, Treća priča i Četvrta priča, a završava recenzijama, "Rečju autora" i kratkom biografijicom "O piscu".

Piščev prolog vrijedi citirati: "Čoveče, prijatelju, bez obzira ko si i odakle si, ako ne budeš imao pametnijih poslova nego se odlučiš za čitanje mojih 'Porodičnih priča', svojim imenom i imenima onih od kojih si potekao zameni moje ime i imena mojih predaka pa ćeš dobiti svoju ličnu knjigu jer nas, okupljene na ovom prostoru, ista muka muči."

Nikola Živković četiri priče iz Vojnovićeve knjige vidi kao "kazivanja naših predaka iz različitih perioda naše prošlosti", a Milenko Vasiljević smatra pak da se autor tom knjigom "na najbolji način odužio svome rodu, narodu i zavičaju, stvarajući vrijedno historijsko djelo". Mara Bekić-Vojnović je, između ostaloga, prisutne upoznala s recenzijom drugog recenzenta, prof. dr. Svetozara Livade, koji smatra da autor ovom knjigom Bobotu, "njenu ulicu – sokak unosi u literaturu na velika vrata" te da ta knjiga "nije samo svjedočanstvo o svojima i Boboti, nego i o našima i našim Bobotama i ljudima".

Dragoljub Vojnović je rođen 1942. godine u Boboti. Kao nastavnik srpskohrvatskog jezika i historije, bibliotekar te novinski urednik, novinar i direktor novina radio je u Borovu Naselju i Vukovaru. Prije "Porodičnih priča" objavio je dvije knjige: "Ćirićeva ulica - Ciganski sokak" (2012) i zbirku pjesama za djecu "Pred podne bilo" (2013).

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok