MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 18. 04. 2015.

Ovjekovječen govor voćinskog kraja

Promocija knjige u MohačuPromocija knjige u Mohaču(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Svake treće subote u mjesecu u Srpskom klubu u Mohaču održava se klupsko veče u organizaciji mohačke Samouprave Srba i Srpske čitaonice. Organizatori te priredbe, na čelu sa Zoricom Stepanov, za aprilsko klupsko veče pozvali su Milenka VasiljevićaČiku (rođenog 1943), pjesnika iz Osijeka, i Nikolu Živkovića (1942), penzioniranog gimnazijskog profesora iz Belog Manastira, da promoviraju drugo, dopunjeno izdanje svoje knjige "Rječnik, govor i običaji voćinskog kraja koji nestaju", koja je izdana prošle, 2014. godine u Slatini. S njima je knjigu promovirao i penzionirani osječki liječnik Milorad Mišković, istraživač prošlosti osječkih Srba.

Pred okupljenim Mohačanima, kojima su se pridružila i četvorica Belomanastiraca iz Hrvatske, svestrano je prikazana spomenuta knjiga od 400 stranica. Na početku knjige opisani su Voćin i voćinski kraj (5-12. str.), potom slijedi rječnik voćinskog kraja koji je sastavio Milenko Vasiljević (13-160) uz ilustracije Milana Dvornića iz Belog Manastira i Milenkove kćeri Zvjezdane Matoković, pa onda rječnik s rečeničnim dopunama koji je sastavio Nikola Živković (161-307). Treći dio (309-384), koji su autori zajednički napisali, posvećen je narodnim običajima voćinskog kraja (narodnim vjerovanjima, vračanjima, anegdotama, satiričnim pričama, dosjetkama, psovkama, kletvama, izrekama, momačkim, djevojačkim i drugim pjesmama…). Na kraju knjige date su crtice iz historije Srba voćinskog kraja, recenzija Pere Matića iz Darde te biografije autora.

Na promociji knjige prvo je govorio Milenko VasiljevićČiko, koji je rekao da je on rođen u selu Sekulinci kod Voćina, dok je Nikola Živković rođen u obližnjem selu Smudama, koje je nadomak Sekulinaca, ali "preko brda". Prijatelji su od djetinjstva, ali ih je kasnije život malo udaljio. U svojim penzionerskim danima ponovo su se povezali, a iz ljubavi prema zavičaju nastala je ova knjiga. Recenzent knjige, darđanski profesor i kustos Pero Matić, rođen je u selu Bokane, također u voćinskom kraju.

Nikola Živković je prisutnu publiku detaljno upoznao sa sadržajem knjige i načinom kako je ona nastala. Nabrajao je zanimljive riječi i njihova značenja, koja su zapisana da se ne bi zaboravila, te primjerima narodnog stvaralaštva pokazao šta je srpski narod stvorio u 290 godina svog života u voćinskom kraju.

Na kraju je govorio dr. Mišković, koji je svoje izlaganje podijelio na tri dijela: u prvom je govorio o knjizi, u drugom o aktivnostima Srba u Osijeku jer je on predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjina Grada Osijeka, a u trećem o svojoj emotivnoj povezanosti s Mohačem jer je u mohačkoj pravoslavnoj crkvi 1993. godine kršten njegov mlađi sin Zoran, danas student medicine na engleskom jeziku u Novom Sadu.

- Ja nisam autor ove knjige, a nisam ni iz voćinskog kraja, ali nisam zalutao na ovu promociju. Pratim rad svojih prijatelja i posebno ističem njihov trud i napor jer stvoriti ovakvo djelo može samo netko tko je izuzetno uporan i tko je izuzetan stvaralac, tko voli svoj narod i tko želi ostaviti pisanu riječ za svoj narod, o svom narodu i da poslije svih nas ostane nešto pisano, a ova će knjiga praktično ostati vječno. Ovo i nije knjiga za pročitati pa je ostaviti, ovo je knjiga za iščitavanje. Ja prvo izdanje knjige držim kraj svog noćnog ormarića u spavaćoj sobi pa je uvijek, kad imam vremena, prije spavanja, uzmem pa pročitam tri stranice, pet, 25, koliko kad imam raspoloženja, pa to još jednom iščitavam s velikim zadovoljstvom. Uvijek se prisjećam svih tih naših ljudi koji su u tom voćinskom kraju živjeli, koji su ovim jezikom govorili, a koji je ovdje ostao zapisan, napisan i ovjekovječen za sva vremena.

(Skraćena verzija ovog članka objavljena je
u "Novostima", broj 802, od 1. V. 2015, str. 4do)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok