MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 12. 02. 2015.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (I/2015) - anegdote

Dubravka SimendićDubravka SimendićDubravka Simendić, asistentica na "Oazinom" programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", iz mjeseca u mjesec zapisuje anegdote, svakakve zgode i zanimljive priče koje čuje od starih osoba koje obilazi kao gerontodomaćica. Ovaj put zabilježila je kako je jedna naša baka otišla u penziju.

Tko je bio stvarni majstor za kolače?
Dugo je godina naša baka radila na željezničkoj stanici i sa svim zaposlenicima imala je dobru komunikaciju: od najvišeg službenika do najnižeg. Pa kad je već tako bilo, odlučila je da napravi mali "parti" povodom svog odlaska iz kolektiva. Ono jeste da je bila dobra domaćica te voljela i znala kuhati, ali kolači i slastice nisu joj nešto ležali, bolje rečeno nisu bili "njena specijalnost" – kako je sama rekla.

U jednoj kancelariji postavila je ona stol i naređala razna jela i svakojake đakonije. Pored slanog, na stolu su se ipak našle i razne slastice: "šubare", "breskve", "juliške", "polumjeseci" od oraha, "žarbo-kocke", "bajadere", "princes-krofne" i drugi kolači koje srećemo na baranjskim slavama i drugim prazničnim prilikama. Kako je neposredno kraj željezničke stanice bila i slastičarna "Kod Muse", naručila je ona tu još dvije litre crne kave – da ne fali.

Kolege joj došle, čestitale na dugom stažu, a našlo se tu i željezničara iz Mađarske koji itekako znaju što je dobra kuhinja. Mađari ne znaju "naški", ali zato prste ližu i samo viču: "hmh – cmok!" Kad, evo ti Muse sladoledžije s crnom kavom: "Komšinice, još je vruća!" I njega je baka počastila kao što je red. Gleda Musa one tacne sa šarenim kolačima: proba jedne, proba druge pa treće i sve tako redom, pa će na kraju: "Komšinice, jako su ti dobri kolači, moraš mi dati recepte za moju slastičarnu!" – "E, ne mogu", odvrati mu ona. "Kako ne možeš pa toliko si ih ispekla!" – začudi se Musa. I onda mu je ona morala objasniti da nije ona bila "majstor'ca od kolača", već njena kćerka, koja isto tako za te stvari nije bila verzirana, ali kako se baš skoro udala, "pod hitno" je kraj prave baranjske svekrve morala proći "slatki kurs"!

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok