MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 25. 12. 2014.

Rad "Oazinih" gerontodomaćica (XII/2014) - anegdote

Dubravka SimendićDubravka Simendić"Oazine" gerontodomaćice od svojih štićenika često čuju svakakve zgode ili zanimljive priče. Nekoliko anegdotalnih zabilježili smo u prethodnim člancima, a ovaj put donosimo jednu istinitu priču, koju je zabilježila Dubravka Simendić, asistentica na programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima".

Kako je nastradao "oras" koji je plašio jednu baku
Jedna baka koju obilazi "Oazina" gerontodomaćica muku je mučila s velikim "orasom" u svojoj "avliji". Dok je porodica bila na okupu, on je imao svoju svrhu: pravio je veliku "ladov'nu" za porodična okupljanja. Ali otkako baka živi sama, teško je s lišćem, a još gore što velike žile ogromnog stabla dižu beton oko kuće, a smeta i "komšijama".

Jednom baka dođe iz grada, uđe u "avliju", zaključa kapiju, uđe u kuću i tad začuje kucanje na "pendžeru". "Šta_j' sadek?" – zapita se u čudu. Kad tamo – "oras" lupka grančicom po oknu, njišući se na vjetru. "E, sad je dost' – režem te! Ne_š ti mene plašit'". A ko će srušiti "oras"? Te doći će šogor, te doći će kum, doći će ovaj ili onaj, "al' nema ništ' dok ti to sām ne platiš!" I tako je baka platila 500 kuna za rezanje velikog stabla i dobila pet kubika drva za zimu, a od velikog "orasa" ostalo je samo sjećanje i pusta "avlija", a ljeti – užareni beton.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok