MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 07. 11. 2014.

Bruxelles, Brussel, Brüssel ili Brussels

Glavni grad BelgijeGlavni grad Belgije(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Ime Bruxelles glavnog belgijskog grada dolazi iz staronizozemske složenice Bruocsella, gdje riječ "bruoc" znači močvara, a riječ "sella" znači dom pa doslovni prijevod imena znači "dom u močvari". Na nizozemskom jeziku ime grada izgovara se ['brʏsəl] [] (Brussel), a na francuskom [bʁy'sɛl] [] (Bruxelles).

Etimologija francuskog imena
U francuskom imenu slovo "x" izgovara se kao "ss", što je jedna od rjeđih iznimki u izgovoru. Naime, današnji način pisanja imena grada potječe iz srednjeg vijeka kada je u tadašnjem francuskom jeziku dvostruko slovo "s" bilo zamijenjeno križićem. Taj križić poslije je postao slovo "x", a na francuskom se to slovo počelo izgovarati "ks" tek od 18. stoljeća. Postoji još nekoliko primjera takve iznimke u izgovoru, kao npr. Auxerre (izgovor: Ausserre /o'sɛʁ/). Kad bi se ime grada modernizirao na današnji francuski, vjerojatno bi se pisao Brusselles. Mnogi govornici francuskog, pogotovo oni koji nisu iz Belgije, nisu svjesni te iznimke u izgovoru tako da slovo "x" u imenu grada mnogi izgovaraju kao „ks“ ([bʀy'ksɛl]).

U hrvatskom pisanom jeziku najčešće se nailazi na francusku varijantu imena (Bruxelles), iako se izgovor "Brisel" razlikuje po tome što se francuski glas u [y] izgovara kao slovo "i" [i], što je česti oblik fonetizacije francuskog na hrvatski, budući da u hrvatskom ne postoji taj glas.

U raznim jezicima
Na njemačkom, koji je treći službeni belgijski jezik, ime grada piše se Brüssel. Engleski je jedan od službenih jezika mnogih međunarodnih institucija u gradu pa se često nailazi i na englesku varijantu imena grada (Brussels). I neki drugi jezici imaju svoje varijante za ime belgijskog glavnog grada: baskijski - Brusela, bugarski - Брюксел, češki - Brusel, esperanto - Bruselo, mađarski – Brüsszel, poljski - Bruksela, ruski - Брюссель, slovenski – Bruselj, makedonski i srpski – Brisel, španjolski – Bruselas, švedski – Bryssel, turski - Brüksel itd.

(Izvor: hr-Wikipedia)

Pročitano 3052 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok