MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 17. 10. 2014.

Promocija knjige "Umiru li naše pustare"

Stipo Benak, Daniela Taslidžić-Herman i Davorin TaslidžićStipo Benak, Daniela Taslidžić-Herman i Davorin Taslidžić

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 17. X. 2014. godine, u predvorju belomanastirske kinodvorane, održana je promocija knjige "Umiru li naše pustare" Daniele Taslidžić Herman. Na promociji su govorili belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, načelnik Općine Petlovac Drago Dominić, grafičar Stipo Benak, urednik knjige Davorin Taslidžić i sama autorica, dok su ulomke iz knjige čitale glumice Gradskog kazališta Beli Manastir Dunja Vlahek i Maja Grujić.

Baranjske pustare predstavljaju jedinstven graditeljski kompleks i to ne samo u Hrvatskoj. One su najočigledniji materijalni dokaz života i rada na Beljskom veleposjedu, kasnije Državnom dobru Belje. Gotovo dva stoljeća trajao je na njima život umnogome bitno drugačiji od života u baranjskom selu.

"U ovoj sveopćoj socijalnoj krizi ljudi iskrivljuju viziju i važnost prošlosti i povijesti, koja je – kao što i poznata izreka kaže – učiteljica života. I treba biti da nas nauči očuvati stoljetne tradicije, kulture i tragove koje su generacije prije nas ostavljale. Naše baranjske pustare čuvaju brojne obiteljske priče, sjećanja na nečija djetinjstva, prijateljstva i ljubavi i naša je dužnost očuvati ih za buduće naraštaje jer narod bez prošlosti i povijesti nema ni budućnosti. Pustare, one koje su opstale, nemaju više svoju draž i svrhu. Od prošle, 2013. godine, počeli su se okupljati nekadašnji i sadašnji pustaraši jer pustare zaista umiru. Ova knjiga sadrži dio priča koje su obilježile živote brojnih pustaraških obitelji. Tu su i njihove fotografije kao sjećanja na one kojih više nema te sjećanja na neki sasvim drugačiji život. I ova knjiga bit će pisani trag za sve one koji će jednoga dana iza nas proučavati pustare. Znat će da smo mi postojali i trudili se da pustare ne umru", rekla je autorica na promociji.

Danieli Taslidžić Herman ovo je prva samostalna knjiga, a do sad je kao suautorica u tandemu sa svojim ocem Davorinom Taslidžićem objavila dvije knjige. Godine 2010. knjigu "Čarolija kazališta", koja govori o 86 godina dugoj tradiciji kazališnog djelovanja u Baranji, te 2013. godine knjigu "Osmanska Baranja", djelo povijesne tematike. Autorica je studentica historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i bavi se proučavanjem zavičajne prošlosti.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok