MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 29. 09. 2014.

Javna tribina o odnosu prema starima

Jasna Petrović i Vlado GrujićJasna Petrović i Vlado Grujić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 29. IX. 2014. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, Mirovna grupa Oaza organizirala je javnu tribinu na temu "Zagovaranje za pravedniji i humaniji odnos prema starosti i starenju". Predavači su bili Vlado Grujić iz Belog Manastira, diplomirani socijalni radnik, zaposlen u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, i Jasna Petrović iz Kneževih Vinograda, dugogodišnja aktivistica na polju pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama, zaposlena u Udruženju "Baranja" iz Luga.

Četrdesetak prisutnih osoba imalo je priliku poslušati kratku retrospektivu razvoja brige o starim osobama od starog vijeka, preko srednjeg, sve do modernog doba. Iz izlaganja Vlade Grujića dalo se iščitati da je starost nekada bila poštovana, da je brigu o starim osobama vodila porodica, potom crkva i na kraju vremenske lente to preuzima država. Naglašeno je da se u taj obiman posao mnogo ulaže, a ne ostvaruje ni povrat sredstava, a kamoli profit, što je razlog da se od domova za stariju populaciju, koji su preskupi za društvo, ide ka deinstitucionalizaciji i procesu privatizacije.

Ovo potonje ima sve širu perspektivu jer ljudsko društvo, u globalu promatrano, općenito stari, a tempo današnjeg života i potraga za zaradom i opstankom destruira porodicu kao cjelinu više generacija. Taj je proces već dulje vrijeme prisutan i u našem društvu. Stoga se briga za stare osobe pretvara u tržište sve veće potražnje, a ponuda te vrste socijalnih usluga već u najbližoj budućnosti morat će biti sve veća i, što je najvažnije, sve stručnija. To ima i svoju pozitivnu posljedicu na mogućnost zapošljavanja.

U drugom dijelu tribine Jasna Petrović je, s aspekta iskustva udruge iz koje dolazi, gdje je socijalni rad bio jedna od aktivnosti, iznijela neka osnovna razmatranja o uzrocima trenutnog stanja brige o starim osobama. Posebno se osvrnula na pitanja kako se danas odgojno formira ličnost, što sve na to utječe, koliko djecu ličnim primjerom motiviramo da se humano odnose prvo prema starijim članovima vlastite porodice, pa prema susjedstvu, prema volonterskim akcijama i sličnom.

Živa diskusija prisutnih građanaŽiva diskusija prisutnih građanaU vrlo živoj diskusiji koja se razvila davali su se različiti, pa i oprečni prijedlozi što učiniti u što skorije vrijeme na temu odnosa prema starijima. Bilo je prijedloga da se djeluje u smjeru kompjuterske obuke, učenja stranih jezika, organiziranja druženja za starije osobe, ali i onih koji upućuju na potrebe druženja predstavnika različitih generacija, gdje bi stariji bili u ulozi prenošenja praktičnih znanja iz svoga životnog iskustva (aktivnosti vezane za tradicijsko kuhanje, pečenje kolača po starim receptima i drugo).

* * *

Ova javna tribina dio je "Oazinog" projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financira Mreža IRIS sredstvima Europske Unije u sklopu svog projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga u jugoistočnoj Europi kroz osnaživanje regionalnih i nacionalnih mreža civilnoga društva". Taj projekt provodi Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), zajedno sa svojim partnerima iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije te s Kosova.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok