Ispiši ovu stranicu
Subota, 27. 09. 2014.

Održan četvrti RIBAfest u Grabovcu

Nastup bendova iz Osijeka, Beograda i TravnikaNastup bendova iz Osijeka, Beograda i Travnika(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Kao što smo i najavili, u subotu, 27. IX. 2014. godine, u Grabovcu je održan četvrti po redu festival "Rock In Baranja" (RIBAfest), koji je bio međunarodnog karaktera.

Pored autorskih sastava iz Osijeka ("Trivia", "Syndrome" i "Reset"), svoj autorski rad predstavili su članovi grupe "Vrane kamene" iz Beograda te članovi grupe "Holographic human element" iz Travnika.

Okrugli stol
U sklopu manifestacije RIBAfest i u suradnji s Udrugom računalnih korisnika e-Baranja Grabovac i Udrugom mladih Grabovac "Okret za pokret", Lokalna akcijska grupa Baranja organizirala je u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grabovac okrugli stol na temu "Doprinos mladih u razvoju ruralne zajednice".

Okrugli stol je organiziran s ciljem razmjene i razrade ideja koje se odnose na aktivizam mladih u svrhu zapošljavanja i samozapošljavanja pod okriljem ruralnog razvoja te na tendenciju skupina mladih da ostanu živjeti u ruralnim područjima i biti aktivni promotori ruralnog razvoja. Uz dvije već spomenute udruge, na okruglom stolu sudjelovale su još Baranjska udruga rekreativnih pustolova iz Belog Manastira, osječka udruga "Srce Slavonije i Baranje" te gosti iz Osijeka, Beograda i Travnika.

Doprinos mladih u razvoju ruralne zajedniceDoprinos mladih u razvoju ruralne zajedniceLAG Baranja i RIBAfest
Kao uvod u okrugli stol, stručni suradnik u LAG-u Baranja Manuel Mucak predstavio je LAG Baranja, Mjeru 202 programa IPARD te svrhu donošenja i provođenja lokalnih razvojnih strategija. Bojan Đurđević i Maja Grden, predsjednik i dopredsjednica Udruge mladih Grabovac, predstavili su festival "Rock In Baranja" (RIBAfest) kroz četiri godine kontinuiranog održavanja. Osvrnuli su se također na prepreke i izazove s kojima su se susretali prilikom provođenja svojih ideja u djelo.

Rasprava
Nakon prezentacija uslijedila je rasprava koja je dala odgovore na pitanja kako mladi u ruralnom području mogu dati svoj doprinos za razvoj, gdje mladi vide prostor za zapošljavanje pod okriljem ruralnog razvoja, mogu li mladi u ruralnom području svojim znanjem i inovativnošću naći put ka samozapošljavanju te koja su to znanja i vještine potrebne za samozapošljavanje. Sudionici su ujedno usporedili trenutno stanje nezaposlenosti mladih u ruralnim područjima te pozitivni trend migracija mladih u urbana središta u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Najnovije vijesti Jovan

Vezane vijesti