MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 06. 01. 2014.

U Bolmanu se vertep nosio i ovog Badnjaka

Bolmanski vertepašiBolmanski vertepašiNa Badnjak, u šest sati uveče, kad se oglase crkvena zvona, u baranjskom selu Bolmanu domaćini unesu slamu u kuću i ukućanima čestitaju badnje veče npr. riječima: "Dobarveče, sretno vam badnje veče", na što mu oni odgovore: "Živ i zdrav bio!" Potom domaćin slamu stavi "pod astal", a domaćica nekoliko slamki i nešto sitnog novca stavi "nastal" (na stol) i prekrije ga "stoljnjakom" te postavi za večeru.

Jede se "posni gra" i posebno ispečeni "lebac" koji se zove "zdravlje". Poslije večere ukućani se zaslade orasima i "dunstom" (kompotom). U isto vrijeme seoski dječaci počnu od kuće do kuće nositi vertep. Običaj nošenja vertepa u većini baranjskih srpskih sela poznat je od davnina. U Bolmanu se taj običaj održao do današnjih dana i nikad se nije prekidao.

Vertep nose muška djeca, u stiharima, s klobucima od kartona i s drvenim sabljama obojenim srebrnom bojom. Njih četvorica predstavljaju Iroda i tri mudraca s Istoka: Melkiora, Valtazara i Gašpara. Oni obično nose drvenu maketu crkve. Uz njih su i dva čobana: prvi čoban i drugi koga zovu Guba Sima i koji nosi kasu.

Prikaz događaja iz vremena rođenja Isusa HristaPrikaz događaja iz vremena rođenja Isusa HristaCar Irod i tri mudraca s Istoka: Melkior, Valtazar i GašparCar Irod i tri mudraca s Istoka: Melkior, Valtazar i GašparPrvi čobanPrvi čobanDrugi čoban Guba SimaDrugi čoban Guba SimaVertep ulazi u kuću, pojući "Roždestvo" i počinje s "deklemacijama" ili, bolje rečeno, s malim igrokazom, koji opisuje događanja u vrijeme kad je rođen Isus Hristos i koji završava kad ulazi Guba, obučen u kožušak izvrnut tako da se vide unutrašnja strana, koja podsjeća na ovčije runo. Guba svoj govori započinje riječima: "I ja stari, matori, jedva vrata otvori..."

Domaćin potom vertep dariva u novcu, ubacujući novac u kasu, a onda vertepaši napuštaju kuću, pojući "Vsi jazici".

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok