MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 12. 04. 2013.

Otvaranje Resursnog centra u Osijeku

Izlaganje Miljenka Turniškog iz Agencije lokalne demokracije (ALD) OsijekIzlaganje Miljenka Turniškog iz Agencije lokalne demokracije (ALD) OsijekU petak, 12. IV. 2013. godine, u osječkom Visokom evanđeoskom teološkom učilištu upriličeno je otvaranje Resursnog centra za umrežavanje gradova i općina, koji se pokreće u okviru projekta "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina". Mirovnu grupu Oaza na tom događanju predstavljao je Neno Radić.

Resursni centri koji će biti uspostavljeni u Osijeku i Subotici imaju za cilj potaknuti umrežavanje i učinkovitiju suradnju lokalnih zajednica uključenih u projekt i to kako na regionalnoj tako i na europskoj razini. Također imaju za cilj promovirati kapacitete i potencijale lokalnih zajednica te im pružiti podršku u umrežavanju s različitim dionicima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj te Bačkog i Sremskog okruga u Srbiji.

Na otvaranju su kao predavači sudjelovali:

  • Miljenko Turniški, Agencija lokalne demokracije (ALD) Osijek
  • Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije (RRA) Slavonije i Baranje d.o.o.
  • Ivan Rimac, direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije – Hrast d.o.o.
  • Erika Kudlik, koordinatorica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Subotice
  • Bojana Batalo, predstavnica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Opštine Ruma
  • Branka P. Turniški, ALD Osijek

Izlaganje Stjepana Ribića
Direktor RRA Slavonije i Baranje Stjepan Ribić izlagao je na temu "Primjer dobre prakse: Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o." Ta regionalnarazvojnaagencija za međunarodnu i regionalnu suradnju osnovana je odlukom Gradskog vijeća Grada Osijeka od 21. XII. 2005. godine. Pod direktnom nadležnošću Agencije nalazi se i Predstavništvo Slavonije i Baranje u Bruxellesu, kroz koje je osigurana prisutnost Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u samom središtu Europske Unije. RRA je osnovana s ciljem stvaranja operativnog tijela koje će kroz aktivno djelovanje služiti kao instrument razvoja regije, s posebnim naglaskom na europske integracije i privlačenje stranih investicija.

Subjekti s područja Osječko-baranjske županije do sada su aktivno sudjelovali u 253 projekta odobrena od strane Europske komisije i drugih međunarodnih izvora ukupne vrijednosti 857.119.150,65 kuna (odnosno 114.282.553 eura).

- Suradnja sa Srbijom ocijenjena je kritičnom od strane Bruxellesa. U prvom krugu sudjelovali smo sa 110 projekata, od kojih je 11 odobreno, u drugom krugu odobreno je 19 projekata od 154, a to dokazuje da i s jedne i s druge strane granice postoje kvalitetni ljudi sposobni za realizaciju projekata – kaže Stjepan Ribić.

Hrvatska ima mogućnost korištenja od jedne milijarde i sto milijuna do jedne milijarde i četiristo milijuna eura iz europskih fondova. Međutim, gospodin Ribić je zabrinut hoće li Hrvatska znati to i iskoristiti.

Izlaganje gošći iz Srbije
Gošća iz Srbije Erika Kudlik, koordinatorica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Subotice, kazala je da Srbija osjetno zaostaje za drugim EU-članicama u socio-ekonomskom razvoju i po bruto-društvenom proizvodu (BDP) po stanovniku, ali "prednjači" po stopi nezaposlenosti koja je veća od prosjeka EU. Istaknula je također da postoje razlike u razvijenosti sjevernog i južnog dijela Srbije te da ostale regije u zaostaju za Beogradom.

- Kod nas u Srbiji postoji jedanaest regionalno-razvojnih agencija, od kojih su tri smještene u Vojvodini: Bačka (u Novom Sadu), Srem (u Rumi) i Banat (u Vršcu). Osnivači RRA su lokalne samouprave i lokalne institucije, a partneri im mogu biti udruženja, klasteri, edukativne, istraživačke i razvojne agencije.

Bojana Batalo, predstavnica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Opštine Ruma, iskazala je zadovoljstvo pridruživanjem te kancelarije projektu "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina" te istaknula:

- Kroz ove četiri godine koliko postojimo sada je vreme da se vide rezultati. Više nisu bitne samo dobre ideje, trud i radionice.

Uz ugodno druženje, svi sudionici kasnije su prisustvovali ukusnoj zakusci.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok