MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 23. 03. 2013.

Godišnjica Bolmanske bitke

Polaganje vijenaca na spomenik Bolmanskoj bitki (u sredini: Nikola Opačić)Polaganje vijenaca na spomenik Bolmanskoj bitki (u sredini: Nikola Opačić)Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Osječko-baranjske županije organizirala je u subotu, 23. III. 2013. godine, obilježavanje 68-godišnjice od Bolmanske bitke, koja je bila jedna od najvećih antifašističkih operacija u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima. Bolmanska bitka se odvijala od šestog do 22. III. 1945. na širokom prostoru od Bilja pa sve do Torjanaca, a u njoj su učestvovali borci Jugoslavenske i Crvene armije.

Vijenci su položeni na spomen-obilježja u Petlovcu i Bolmanu, a glavna svečanost obilježavanja i podsjećanja na te značajne dana održana je kod Spomenika na raskršću Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac. Vijence su položili predstavnici SABA RH, Živorad Simić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru, predstavnici SUBNOR-a Vojvodine, SUBNOR-a Apatina, SABA OBŽ te predstavnici Općine Jagodnjak, Općine Petlovac, Grada Belog Manastira, VSNM Općine Darda, VSNM Grada Belog Manastira i belomanastirskog pododbora SKD-a "Prosvjeta".

Završno obilježavanje godišnjice Bolmanske bitke održano je kod spomenika u središtu Bolmana, na kome su isklesana imena poginulih boraca iz Bolmana i Majških Međa, a poslije toga je u mjesnom domu kulture održan i završni dio svečanosti.

Živorad Simić (lijevo)Živorad Simić (lijevo) Jovan Jelić i Mile Horvat (desno)Jovan Jelić i Mile Horvat (desno)

Anđelko Balaban i Vlade StajevićAnđelko Balaban i Vlade Stajević

Zdravko Damjanović i Predrag StojanovićZdravko Damjanović i Predrag Stojanović

Napisao i snimio: Rajko Cicak

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok