MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 31. 08. 2008.

Jedan dan s volonterkom Sonjom Nedić iz Belog Manastira

Dobar je osjećaj pomagati drugima!

Pionir volonterizma: Sada sam sigurna da mogu raditi s djecom,
kaže volonterka Sonja Nedić, koja se i u budućnosti namjerava posvetiti radu s djecom
Volontiranje je dio manje-više svake civilizacije. To je neplaćena i neprofitna aktivnost kojom pojedinac pridonosi dobrobiti svojih susjeda, zajednice ili cijelog društva.
Veliku važnost volonteri imaju u zemljama u razvoju i unutar nacionalnih programa za humanitarnu pomoć, ali je volontiranje isto tako i osnova mnogih nevladinih organizacija. U jednoj takvoj nevladinoj organizaciji, u Mirovnoj grupi Oaza Beli Manastir, volontira i osamnaestogodišnja Sonja Nedić.
Izazov i zadovoljstvo
- Moji roditelji dugi niz godina i sami volontiraju pa mogu reći da od malih nogu znam šta znači volontiranje i sretna sam što sam krenula njihovim stopama, ističe gimnazijalna Sonja.
Kaže kako je na kraju trećeg razreda srednje škole poželjela svoje slobodno vrijeme iskoristiti na nadasve koristan način te je došla na ideju da se prijavi za volontiranje. S obzirom na to da je njena majka Vesna aktivistica Mirovne grupe Oaza, odlučila je prijaviti se za volontiranje upravo u "Oazi" jer su s dolaskom godišnjih odmora volonteri prijeko potrebni. U svome se - nazovimo ga tako - novome poslu savršeno snašla i svaki joj trenutak ovdje predstavlja pravo zadovoljstvo, ali i izazov.

Posao s djecom
- Sitni administrativni poslovi, dežurstva te internet-klub upravo je ono što i meni samoj pomaže da se lakše priviknem na posao s decom, s obzirom na to da nameravam studirati za profesora engleskog jezika, ističe Sonja.

Kaže kako se prvo htjela uvjeriti da je taj fakultet za nju jer je rad s djecom njen odabir. Neki ljudi misle da je volontiraje prava stvar i čestitaju joj na takvoj odluci, dok s druge strane ima i onih koji volontiranje još uvijek ne prihvaćaju i kažu kako oni to nikako ne podupiru. U svakom slučaju možda je Sonja prvi svijetli primjer mladog čovjeka koji je svjestan da je volontiranje zapravo ljubav prema čovjeku i zajednici.
Nastupa novo doba
Sonja se odlično snašla u poslovima koji su za nas velika stvar jer je vrijeme godišnjih odmora pa su i naše aktivistice uzele malo predaha. Danas je potreba za volontiranjem veća nego ikada s obzirom na globalne probleme kao što su uništavanje okoline ili zloupotreba droge. Sonja je svijetli primjer među mladim ljudima, kaže predsjednica Mirovne grupe Oaza Jelena Opačić-Matijević.
Škola i volontiranje
Volontiram jednom ili dvaput nedeljno, što ću svakako nastaviti i za vreme nastave. Volontiraću dok god mi to školske obaveze budu dopuštale, ističe Sonja.
Rad bez novca
Lep je osećaj da nekome pomažeš, a da nisi za to plaćen, što je u današnje vreme zaboravljena navika, posebno kod nas mladih. Volim ljude i nije mi teško pomagati im, kaže pionir volontiranja u Belom Manastiru.
Mlada teta
Kad sam pre koji mesec došla volontirati u "Oazu" postojao je strah da neću moći s decom izaći na kraj jer sam i sama mlada. Srećom je strah bio neopravdan, a danas me deca oslovljavaju s "teta", kaže Sonja.
Ovaj je članak objavljen u "Slavonskom domu" broj 528 od 23-24. augusta 2008. godine (str. 6-7), u njegovom trećem, baranjskom izdanju. Članak je napisala novinarka Stana Nemet. Uz tekst objavljene su i tri fotografije, dvije snimljene u "Oazi" i jedna snimljena u Veneciji, u kojoj je Sonja bila ovog ljeta na proputovanju za Francusku s većom grupom mladih iz Bačke i Baranje. Članak o Sonji najavljen je četvrtom fotografijom i na trećini naslovne stranice.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok