MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 15. 10. 2012.

Promocija romana "Justinin đerdan"

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)


Sretenka Čaović i Ljiljana Pekić-PaunovićSretenka Čaović i Ljiljana Pekić-PaunovićKao što je bilo i najavljeno, u ponedjeljak, 15. X. 2012. godine, s početkom u 18 sati, u Velikoj vijećnici u belomanastirskoj zgradi P+8, a u organizaciji belomanastirskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta", održana je promocija (auto)biografskog romana "Justinin đerdan" Ljiljane Pekić-Paunović.

Autorica danas živi u Vukovaru, a odrasla je u Belom Manastiru. Roman je priča o baranjskoj porodici Podrumac, koja je Velikom seobom s Kosova i Metohije 1690. godine stigla do udaljenih mađarskih ravnica, da bi 1923. godine morala napustiti svoje ognjište, optirati za tadašnju Kraljevinu SHS i potom se naseliti u Belom Manastiru.

 

VIP-gosti na promocijiVIP-gosti na promociji
Pred 60-ak posjetilaca, u promociji su učestvovale Sretenka Čaović iz Borova kao promotorica, sama autorica romana te studentice Biljana Ajduković i Jovana Šujica, članice borovskog Pododbora SKD-a "Prosvjeta", kao čitačice odlomaka iz romana. Među posjetiocima je bilo autoričinih rođaka i poznanika, ali i drugih Baranjaca koji su zainteresirani za sudbinu nekadašnjih optanata, pogotovo što je roman "Justinin đerdan" jedno od vrlo rijetkih proznih djela koja govore o baranjskim Srbima.

Autorica, na knjizi potpisana prezimenom Pekić, sada Paunović, djevojački Ilić, a po majci Podrumac, iz Baranje je otišla prije više decenija, no povratak u zavičaj i susret s osobama koje poznaje iz djetinjstva i mladosti izazvali su u njoj snažne emocije. Prema njenim riječima, kao srednjoškolska profesorica i novinarka, navikla je da se obraća većem broju ljudi i nema tremu kad govori na javnim skupovima, a kad je na promociji u Belom Manastiru dobila riječ, u grlu joj se stvorila knedla, a glas počeo drhtati od ganuća. Posjetioci su razumjeli njeno uzbuđenje i pozdravili je snažnim aplauzom i nastavili pažljivo slušati njeno izlaganje o tome kako je i zašto nastao roman "Justinin đerdan", nazvan po njenoj babi Justini Popović (1886-1966) iz Bolmana, koja se početkom 20. vijeka udala za njenog djedu Boška Podrumca iz Bezedeka, sela udaljenog nekoliko kilometara zapadno od Kneževa, koje je nakon razgraničenja poslije Prvog svjetskog rata ostalo u Mađarskoj.

Veliki interes za roman s baranjskom tematikomVeliki interes za roman s baranjskom tematikomIako se "Justinin đerdan", prema recenziji mr. Anđelke Mihić, "ne može svrstati u klasične romane sa čvrstom fabulom i dramaturgijom", on je "veoma pitko i zanimljivo štivo koje drži pažnju čitaoca do poslednje stranice". Tako će ga, vjerujemo, čitati i Baranjci, koji su na promociji za njega pokazali veliko zanimanje, kupivši dvadesetak primjeraka. Ako uzmemo u obzir da je na promociji bilo nekoliko osoba iz Borova i Vukovara, nekoliko bračnih parova i bliskih rođaka, ispada da je knjigu kupio svaki drugi učesnik promocije, što je stvarno velik postotak.Roman je, u 300 primjeraka i na 350 stranica, izdao Pododbor Borovo SKD-a "Prosvjeta". Ne prodaje se u knjižarama pa se može nabaviti samo kod izdavača.

Pročitano 2143 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok