MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 21. 09. 2012.

Volonterskom akcijom očišćeno Šećeransko jezero

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)


Volonteri na obali Šećeranskog jezeraVolonteri na obali Šećeranskog jezeraPetak, 21. IX. 2012. godine, za razliku od kišnog četvrtka, osvanuo je sunčan, ali prohladan, što je značilo da grupa od dvadesetak volontera – koju su skupile belomanastirske udruge Mirovna grupa Oaza i P.G.D.I. – može krenuti u volontersku akciju "Hoćemo čišće, možemo čišće!" Grupi se priključio i Orijentacijski klub Sova iz Šećerane. Cilj je bio da se pokupi smeće oko Šećeranskog jezera, koje će jednog dana postati belomanastirski rekreacijski centar. Akcija je provedena u okviru kampanje "Hrvatska volontira!", koju je toga dana organizirala Hrvatska mreža volonterskih centara u povodu Međunarodnog dana mira.

Organizatori akcije najavljivali su da oko jezera i nema puno smeća, no kad su se volonteri "razvili u strijelce" i počeli češljati travu, korov i gustiš uz obalu i rubove okolnih prostora i njiva, pokazalo se da smeća ima koliko hoćeš, čak i starih stolica, pokidanih gajbi i bačenih automobilskih guma. Pecaroši, koji su u to vrijeme pecali ribu, radoznalo su gledali u vesele volontere i svi su izjavljivali da oni ne ostavljaju otpatke iza sebe. Istina je da su velika metalna burad postavljena oko jezera bila puna smeća, što znači da mnogi od njih stvarno otpad ne razbacuju uokolo, ali je istina i da je smeća bilo posvuda, što opet znači da svi i nisu baš ekološki osviješteni. Osim toga, ribolovačko društvo koje gospodari Šećeranskim jezerom moralo bi ponekad prazniti tu burad i ukloniti glomazni otpad.

Bilo kako bilo, naši su volonteri u manje od sat vremena temeljito očistili obalu Šećeranskog jezera i nakupili desetak vreća smeća. I taman kad su se sabrali ispod nadstrešnice blizu nekadašnjih šećeranskih staklenika da se malo osvježe sokovima i vodom, stigli su i belomanastirski dogradonačelnici Predrag Stojanović i Nikola Redžep s dovoljnom količinom forneta za "konkretnije" okrepljenje. I tako, uz zakusku i priču, završila se još jedna volonterska akcija, uz naivnu nadu da sljedeća na istom mjestu neće biti ni potrebna jer više nitko neće bacati smeće.

(Prethodni članci na istu temu mogu se pročitati ovdje i ovdje)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok