MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 27. 11. 2011.

Održan treći "Čvarakfest"

(Video STV: Čvarakfest 2011)

Čvarakfest u Karancu
Luka Piljić, lanski i ovogodišnji pobjednik
Kao što smo i najavili na ovoj web-stranici, u nedjelju, 27. XI. 2011. godine, u etnoselu Karancu održan je, a u okviru Zimskog vašara, treći "Čvarakfest". Mirovna grupa Oaza ni ovaj put nije učestvovala na Zimskom vašaru  pa o događaju izvještavamo prema vijestima objavljenim u "Glasu Slavonije". Treći "Čvarakfest" okupio je dvadesetak "čvarak-majstorima", koji su svoje kotlenke potpalili u ranim prijepodnevnim satima te ih napunili potrebnim sastojcima i krenuli u topljenje čvaraka. Glavni im je cilj bio dokazati da tradicija ne izumire te da su mast i čvarci ukusni i traženi proizvodi baranjskih svinjokolja, a ako usput osvoje i nagradu od 500 kuna i tri gajbe piva, tim bolje.

- Baranjski čvarak trebao bi biti tanak i dugačak, ne previše mastan - upozoravao je uoči "Čvarakfest" Vlado ŠkroboBajo, vlasnik "Baranjske kuće" i inicijator tog karanačkog događanja. A njegovog uputstvu držali su se svi takmičari. Ispočetka su čvarke krčkali na laganoj vatrici i u kot'o dodavali mlijeko, a potom su čvarke dobro iscijedili i uzorke predali komisiji, koja je – nakon preglasavanja – odlučila da je najčvarak istopio Luka Piljić,12-ogodišnji sin vlasnika karanačkog seoskog gospodarstva "Ivica i Marica". Time je Luka ponovio svoj uspjeh s prošlogodišnjeg "Čvarakfesta".

Izvještači s lica mjesta tvrde da ništa manje ukusni nisu bili ni čvarci obitelji Novačić iz istoimenog popovačkog seoskog gospodarstva, ali ni gronici u izvedbi ekipe Sokač-Kovač, koji su, zajedno s čvarcima, planuli u nepunih pola sata nakon topljenja, a cijena čvaraka bila je, u prosjeku, 70 kuna za kilogram. Zimski vašar je svojim posjetiocima uz čvarke, da bi se izbjegla monotonija, ponudio i pijetlove pečene u kazanu, lovačke pljeskavice, kobasice, kolače...

(Članke o prvom i drugom "Čvarakfestu" možete pročitati ovdje, ovdje i ovdje.
O "Čvarakfestu postoji i članak na Vikipediji: ovdje)

Pročitano 1067 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok