MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Sastanak timova podrške
Sastana timova podrške
U četvrtak, 29. IX. 2011. godine, s početkom u 13 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra u Belom Manastiru, održan je radni sastanak članica pet timova podrške za projekt "Važno je imati podršku". Timove čine predstavnice udruga žena, patronažne sestre i socijalne radnice iz belomanastirskog Centra za socijalnu skrb. Opći cilj projekta je stvoriti podržavajuće okruženje ženama u Baranji za konzumiranje ljudskih prava. Na sastanku su bile i voditeljice kreativnih radionica Ana Jeličić i Jelena Opačić-Matijević te voditeljica rekreativnih radionica Evica Čutoraš. Sastanak su organizirali Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza u sklopu spomenutog projekta, koji financira Europska Unija.
Ponedjeljak, 26. 09. 2011.

Novosti iz "Oazinog" internet-kluba

'Oazin' internet-klub
Novo radno vrijeme: 8 - 20 sati

U ponedjeljak, 26. IX. 2011. godine, u "Oazi" je počeo raditi Niki Lešić, dvadesettrogodišnji Belomanastirac, koji je završio srednju školu smjera upravni referent. Posjeduje znanja i vještine rada na kompjuteru pa će pomagati korisnicima u "Oazinom" internet-klubu i biti dežuran u poslijepodnevnoj ili prijepodnevnoj smjeni, ovisno o dogovoru. Zaposlen je na dva mjeseca preko mjere zapošljavanja javni radovi. Zapošljavanjem novog radnika stvorili su se uvjeti da se produži "Oazino" radno vrijeme, tako da odsad "Oaza" radi od 8 do 20 sati, umjesto dosadašnjeg radnog vremena od 9 do 19 sati.

Ponedjeljak, 26. 09. 2011.

Dogovori oko zajedničkih projekata

Vojvođanska zelena  inicijativa
Andor Luhović, Ruža Helać i Vesna Nedić
U ponedjeljak, 26. IX. 2011. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić sastala se u Novom Sadu s predstavnicima dviju novosadskih nevladinih organizacija da bi se razgovaralo o pisanju zajedničkih projekata. Prvo se sastala s predstavnicima Grupa za razvojne projekte (GDP): predsjednikom Zoranom Jovanovićem te Gordanom Gajić i Ivom Isakov, a kasnije s predstavnicima Vojvođanske zelene inicijative: Ružom Helać, višom saradnicom Fonda za razvoj neprofitnog sektora Autonomne pokrajine Vojvodine i predsjednicom Vojvođanske zelene inicijative, i Andorom Luhovićem, projekt-koordinatorom Zelene patrole i studentom Fakulteta tehničkih nauka – studijski program Inženjerstvo zaštite životne sredine.
Ponedjeljak, 26. 09. 2011.

"Oaza" na jedanaestom SES-u

Jedanaesti susreti enigmata Srbije
Belomanastirci među učesnicima 11. SES-a
Na 11. Susretima enigmata Srbije (SES), koji su održani od 23. do 25. IX. 2011. godine u Požarevcu, učestvovala je i dvočlana ekipa Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira, doprinoseći svojim učešćem – uz Peru Galogažu iz Rijeke, Nikolu Petkovskog iz Skoplja, Dragana Tolomanoskog iz Sarajeva, Gojka Mandića iz Banjaluke i Mirka Stankovića iz Čelinca – da ta manifestacija dobije karakter međunarodne. Susrete je organizirao Enigmatski savez Srbije (ESS), a domaćin im je bio požarevački Enigmatski klub "Braničevo".

"Oazina" ekipa nije učestvovala u enigmatskim takmičenjima uživo, ali se uključivala u sve ostale aktivnosti. Čak je simbolički obogatila nagradni fond u koji je priložila tri majice s "Oazinim" logom.

Nedjelja, 25. 09. 2011.

Jedanaesti susreti enigmata Srbije

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje na "Picassi" ili ovdje na "Youtubeu") 

11. SES, Požarevac (23-25. IX. 2011)
Takmičenje u sastavljanju zagonetaka

U poslijepodnevnim satima 25. septembra ove godine u Požarevcu su, proglašenjem pobjednika i podjelom nagrada, uspješno završeni Jedanaesti susreti enigmata Srbije (SES) u organizaciji Enigmatskog saveza Srbije (ESS), koji su trajali od petka do nedjelje i kojima je domaćin bio požarevački Enigmatski klub "Braničevo". Na manifestaciji je bilo šezdesetak učesnika, među njima trojica iz Bosne i Hercegovine (Gojko Mandić, Mirko Stanković, Dragan Tolomanoski), dvojica iz Hrvatske i jedan iz Makedonije (Nikola Petkovski), što je skupu dalo međunarodni karakter. Posebno treba istaći da je ove godine na SES-u bio i Pero Galogaža, glavni urednik riječnih enigmatskih listova "Feniks" i "Skandi-Feniks" te predsjednik Hrvatskog zagonetačkog saveza (HZS).

Nedjelja, 25. 09. 2011.

Romsko veselje

Romsko veselje
Ljuti i slađi bajaški sataraš
U nedjelju, 25. IX. 2011. godine, na belomanastirskom Trgu slobode, održano je romsko veselje, koje su osmislili u jagodnjačkoj Udruzi žena Romkinja (UŽR) "Romsko srce". To je bilo posljednje događanje ovogodišnje manifestacije "Jesen u Baranji".

Sve je počelo tradicionalnim "Đelem, đelem", a nastavilo se brojnim romskim tužbalicima i brzim plesovima u izvedbi djevojaka i žena obučenih u živopisnu odjeću. Romi su prezentirali i svoju kuhinju pa su svi prisutni mogli probati bajaški sataraš (ljuti i slađi), piletinu i razne pite, koje su pripremile vrijedne članice udruge "Romsko srce".

Sve skupa imalo je i humanitarni štih, budući da će se prikupljeni dobrovoljni prilozi poslati za pomoć djeci s Roga Afrike. Okupljene posjetioce animirala je neumorna predsjednica "Romskog srca" Nadica Balog, koja je s vremena na vrijeme zapjevala i "zaledila dah" prisutnima i slučajnim prolaznicima.

Sajam obrtništva i poduzetništva
Pedesetak izlagača iz Baranja i drugih krajeva
U subotu, 24. IX. 2011. godine, na belomanastirskom Trgu slobode održan je Deveti sajam obrtništva i poduzetništva, na kome je izlagalo pedesetak izlagača iz raznih dijelova Baranje i Slavonije te iz Bjelovara, Daruvara i Zaprešića. Kako je istaknuo Dario Lozančić, predsjednik baranjskog Udruženja obrtnika, koje je u suradnji s Poduzetničkim centrom organiziralo Sajam, očekivanja su u potpunosti ispunjena. Posebno ga raduje činjenica što se sve više mladih odlučuje upisati obrtnička zanimanja.

I među izlagačima bilo je dosta mladih, kako na štandovima belomanastirskih srednjih škola, tako i na onima na kojima su bili izloženi proizvodi od meda, razni ručni radovi i slično. Rukotvorine i suvenire izrađene na likovno-kreativnim radionicama za žene izlagala je i Mirovna grupa Oaza.

Projekt 'Može i bolje'
Zašto romska djeca prekidaju školovanje?
Udruga žena Romkinja "Romsko srce" iz Jagodnjaka i Mirovna grupa Oaza iz Belog Manastira, kao partnerska udruga, počele su 15. III. 2011.godine provedbu projekta "Može i bolje", koja će trajati do 31. X. 2011. godine. Taj projekt dio je trogodišnjeg regionalnog projekta "Osnaživanje žena Romkinja", koji "Romsko srce" - kao partnerska udruga iz Hrvatske - provodi s organizacijom CARE International NWB i romskim udrugama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

U sklopu tog projekta tokom lipnja, srpnja i kolovoza 2011. godine provedena su dva istraživanja - prvo na području Osječko-baranjske županije, a drugo na području Republike Hrvatske.

Petak, 23. 09. 2011.

Akcija "Imamo pravo znati"

Akcija 'Imamo pravo znati'
Akcija 'Imamo pravo znati'
Nevladina udruga Transparency International Hrvatska (TIH) i ove godine u rujnu i listopadu provodi akciju "Imamo pravo znati" s ciljem promoviranja Zakona o pravu na pristup informacijama, jednog od zakona koji se smatra vrlo bitnim za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj.

U sklopu projekta "Imamo pravo znati" predviđeno je objavljivanje letka o pravu na pristup informacijama te organizacija tribina na kojima bi se taj zakon promovirao u većim hrvatskim gradovima.

Transparency International Hrvatska postavit će u Belom Manastiru štand s ciljem boljeg informiranja javnosti preko promotivnih letaka te pružanjem informacija građanima. Štand će biti postavljen na Trgu slobode (ispred TZ Baranje) u subotu, 1. X. 2011. godine, u vremenu od 10 do 12 sati. U cilju boljeg informiranja, pozivaju se građani Belog Manastira da posjete spomenuti štand.

Zaglavlje 'Oazine' web-stranice
'Oazina' web-stranica ima 3.000 posjeta mjesečno
U noći između srijede i čet-vrtka, 21/22. IX. 2011. godine, brojač posjeta ove web-stranice "prešišao" je još jedan "okrugli" broj - 70.000. Posljednji put sličan "događaj" zabilježili smo 9/10. VI. 2011. godine, kad je brojač pokazivao 60.000, a pretposljednji put 16. II. 2011. godine, kad je brojač pokazivao 50.000 posjeta. Za tri i pol mjeseca (VI –IX) imali smo, dakle, 10.000 posjeta, što je – 3.000 mjesečno.

Europski tjedan mobilnosti
Članovi 'Baranjskog srca' i gradski čelnici
U četvrtak, 22. IX. 2011. godine, na belomanastirskom Trgu slobode Društvo osoba s invaliditetom "Baranjsko srce" obilježilo je Europski tjedan mobilnosti. Obilježavanju su  se priključili i gradski čelnici te su tom prilikom obišli neke od javnih ustanova u centru Belom Manastiru, gdje su im članovi "Baranjskog srca" ukazali na to mogu li ili ne mogu osobe koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica pristupiti zgradama u kojima se te ustanove nalaze.

Pohvalili su poslovnicu Privredne banke Zagreb, koja je nedavno izgradila pristupnu rampu, ali su izrazili i nezadovoljstvo nemogućnošću ulaza u Finu, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), Matični ured i mnoge trgovine koje se nalaze na Trgu slobode.

Četvrtak, 22. 09. 2011.

Javna tribina u Đakovu

Nove tehnologije – nove mogućnosti
Dipl. ing. Miroslav Varga
U četvrtak, 22. IX. 2011. godine, s početkom u 13 sati, u Gradskoj vijećnici u Đakovu održana je javna tribina "Nove tehnologije – nove mogućnosti" u sklopu projekta "Mladi pred vratima", koji Udruženje "Baranja" iz Bilja provodi u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza, HZZ-om, Područna službom Osijek, osječkim Učilištem "Janus" i vukovarskim CENTUS-om - Ustanovom za obrazovanje odraslih. Projekt se financira iz IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) Europske Unije, za koji je, kao ugovorno tijelo, nadležan Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ). Cilj projekta je smanjenje nezaposlenosti mladih u Osječko-baranjskoj županiji. Na javnu tribinu odazvalo se 20-ak uglavnom mlađih osoba, a moderatorica je bila "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.
Srijeda, 21. 09. 2011.

Seminar o poslovanja udruga

Pravni, financijski i porezni aspekti poslovanja udruga
Pravni, financijski i porezni aspekti poslovanja udruga
U srijedu, 21. IX. 2011. godine, od 10 do 16 sati, u prostorijama Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika (HZRFD) u Zagrebu, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva organizirala je seminar "Pravni, financijski i porezni aspekti poslovanja udruga". Seminar je organiziran za predstavnike udruga koje koriste institucionalnu podršku Nacionalne zaklade. Kako je i "Oaza" korisnica te podrške, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić bila je prisutna na seminaru.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje

Uređivanje šetnice Crni put
Oazini volonteri u akciji!

U srijedu, 21. IX. 2011. godine, na Međunarodni dan mira, u cijeloj se zemlji održavala javna manifestacija "Hrvatska volontira!", kojom se željelo ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva. U manifestaciju se uključio i Volonterski centar Mirovne grupe Oaza volonterskom akcijom uređivanja šetnice "Crni put" između Belog Manastira i Šumarine uz željezničku prugu prema Mađarskoj. U akciju, koja je počela u 14 sati i trajala više od dva sata, uključilo se dvadesetak volontera, od dječaka do "Oazinih" članova u zlatnim godinama.

Akcija se sastojala od nekoliko aktivnosti. Prvo smo pokupili smeće cijelom trasom šetnice, od belomanastirskog Tunela i nekadašnjeg zatvora, do prijelaza preko željezničke pruge na ulazu u Šumarinu. Nakupili smo, bogami, dvije pune vreće papira i drugih otpadaka. Čak smo se spuštali i u Crni kanal i kupili odbačene plastične flaše, koje su tu ostavili nesavjesni pojedinci. Zato apeliramo na naše sugrađane: ne bacajte otpad ni po šetnici "Crni put", ni po drugim dijelovima našeg grada.

Utorak, 20. 09. 2011.

Uređivanje šetnice "Crni put"

Volonterska akcija uređivanja šetnice Crni putVolonterska akcija uređivanja šetnice Crni put

Zaglavlje bjelovarskog enigmatskog lista
Bjelovarski enigmatski list

U bjelovarskoj "Osmosmjerci" broj 524 od 18. IX. 2011. godine (str. 20) objavljena je fotoadresa posvećena "glavnom gradu" Baranje. Pružamo mogućnost i posjetiocima "Oazine" web-stranice da riješe tu anagramističku zagonetku. Pokušajte, nije teško!

Okrugli stol u Osijeku
Okrugli stol u Osijeku
U petak, 16. IX. 2011. godine, u osječkom Hotelu "Mursa", od 11 do 13 sati, održan je okrugli stol na temu "Poteškoće zapošljavanja osoba starije dobi", a u okviru projekta "Motivacija dugotrajno nezaposlenih osoba". Organizator okruglog stola i nosilac projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) - Područna služba Osijek s pridruženim partnerom osječkim Centrom za socijalnu skrb.

Sudionici okruglog stola bili su djelatnici HZZ-a, predstavnici Grada Osijeka, osječkog Centra za socijalnu skrb, osječkog Učilišta "Janus", požeškog Pučkog otvorenog učilišta "Obris" - Podružnica Osijek, te Jasna Petrović iz biljskog Udruženja "Baranja" i Vesna Nedić iz belomanastirske "Oaze".

Besplatno šivanje, prekrajanje i krpanje
Jelena Opačić-Matijević, Oazina šnajderica
Zahvaljujući trogodišnjem programu "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Mirovna grupa Oaza od sredine 8. mjeseca 2011. godine našim starijim sugrađanima s malim ili nikakvim primanjima pruža još jednu besplatnu uslugu: šivanje, prekrajanje i krpanje odjeće, posteljine, zavjesa i sl., zapravo svega onoga što se šivaćom mašinom može popraviti ili sašiti. U 8. mjesecu nabavljene su jedna mašine za šivanje i jedna endlerica i stavljene u pogon, a od početka 9. mjeseca počelo se s tom uslugom.

Sonja Nedić
Na željezničkoj stanici u Vinkovcima
Belomanastirka Sonja Nedić, "Oazina" volonterka i učesnica mnogih "Oazinih" akcija, studentica treće godine medijske kulture na osječkom Odjelu za kulturologiju, otputovala je u četvrtak, 15. IX. 2011. godine, u austrijski grad Klagenfurt, gdje će na Univerzitetu Alpen-Adria pohađati svoj peti (zimski) studijski semestar, u ukupnom trajanju od pet mjeseci. To će joj omogućiti stipendija koju je dobila preko programa mobilnosti Erasmus, koji je namijenjen studentima u svrhu provođenja dijela studija na stranim sveučilištima ili u svrhu obavljanja stručne prakse.

Hrvatska volontira: 21. IX. 2011.
Pridružite se volonterskim akcijama

Povodom obilježavanja Europske godine volontiranja, Hrvatska mreža volonterskih centara (HMVC) organiziranjem javne manifestacije  "Hrvatska volontira!" želi ukazati na značaj volontiranja za razvoj  suvremenog demokratskog društva, u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

Manifestacija "Hrvatska volontira!" održat će se u srijedu, 21. IX. 2011. godine, a uključit će veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki, koji će kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promovirati volontiranje. Sudjelovanje u manifestaciji otvoreno je za sve u Republici Hrvatskoj.

Humanitarni koncert za Biljanu Smolčić
Pomozimo zajedno bolesnoj djevojci
Savjet mladih Grada Belog Manastira i Savjet mladih Osječko-baranjske županije organiziraju u nedjelju, 25. IX. 2011. godine humanitarni koncert u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani. Na koncertu će nastupiti "Prima bend", "Instinkt bend", "DJ Urban Disidents" i "Prva liga" i dati svoj doprinos bolesnoj dvadesetjednogodišnjoj studentici Biljani Smolčić iz Čeminca, a sve s ciljem da se prikupe novčana sredstva za troškove njezinog liječenja. Biljana je studentica druge godine na Odjelu za kulturologiju osječkog Sveučilišta J. J. Strossmayera, koja je nedavno oboljela od tumora na hipofizi i nije u mogućnosti platiti skupo liječenje.
Ponedjeljak, 12. 09. 2011.

Poziv na Sajam zimnice

Sajam zimnice u Popovcu
Dođite na Sajam zimnice u Popovcu
Biljsko Udruženje "Baranja" s partnerima, a u okviru projekta "Vrijeme je za žene" financiranog sredstvima EU, organizira "Sajam zimnice". Sajam će se održati u Popovcu, u subotu, 1. X. 2011. godine od 9 do 14 sati. Tim za provedbu projekta poziva sve zainteresirane proizvođače povrća, voća i prerađevina od povrća i voća da se prijave za sudjelovanje na Sajmu radi osiguravanja dovoljnog broja štandova.

  • Prijave se primaju do petka, 23. IX. 2011, do 14 sati. Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti svaki radni dan od 9 do 14 sati:
  • u Udruženje "Baranja" na telefon: 031/750-891 ili
  • na faks: 031/750-892 ili
  • na e-mail: baranja@inet.hr
Nedjelja, 11. 09. 2011.

Povorka svatovskih zaprega

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje) 

Povorka svatovskih zaprega
Konji vrani...
U nedjelju, 11. IX. 2011. godine, na belomanastirskom Vašarištu, koje se nalazi uz državnu cestu D7 prema Branjinom Vrhu, s početkom u 9:30 sati, a u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji 2011", održane su "Konjičke priredbe na Sajmištu", koje su se sastojale od revijalne vožnje čunjeva u utakmici preciznosti, revijalne vožnje u brzinskoj utakmici (u 10 sati), utakmice u tekličkom jahanju (u 12 sati) te od utakmice u preciznom jahanju (u 13 sati).

Poslijepodne, s početkom u 17 sati, kroz Beli Manastir prošla je povorka svatovskih zaprega, koja se zaustavila na poljani u centru grada, ispred velikog šatora, u kome se od 18 sati održavala Smotra folklora, na kojoj je nastupilo 10 kulturno-umjetničkih društava (i o kojoj se može pročitati ovdje). Zaprege i konjanici zadržali su se na tome mjestu sve do početka Smotre tako da su ih mogli vidjeti i oni posjetioci koji su došli gledati folklorne nastupe, a nisu ih vidjeli dok su paradirali gradom.

Nedjelja, 11. 09. 2011.

Smotra folklora

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje

Jesen u Baranji 2011: Smotra folklora
KUD 'Bizovac'
U nedjelju, 11. IX. 2011. godine, s početkom u 18 sati, u šatoru podignutom na poljani u centru Belog Manastira, održana je Smotra folklora kao vrhunac ovogodišnje manifestacije "Jesen u Baranji 2011". Smotra je započela nakon što je ulicama Belog Manastira prošla povorka svatovskih zaprega i nakon mimohoda KUD-ova, a na njoj su nastupili:

1. HKUD Beli Manastir, 2. KUD "Mohač" (Mađarska), 3. KUD "Kotoriba", 4. KUD "Đelem đelem", Beli Manastir, 5. KUD "Josip Kozarac", Štitar (Županja), 6. SKUD "Jovan Lazić", Beli Manastir, 7. KUD "Zora", Piškorevci (Đakovo), 8. MKU "Pelmonoštor", Beli Manastir, 9. KUD "Seljačka sloga", Zadubravlje (Slavonski Brod), 10. KUD "Bizovac".

Jesen u Baranji - prodajni štandovi
Štand Mirovne grupe Oaza
Za vrijeme ovogodišnje manifestacije "Jesen u Baranji", posebno dok je trajalo Otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju ribljeg paprikaša (9. IX. 2011) i u toku Međunarodnog sajma starina (10. IX.), baranjske udruge, tradicijski obrti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) mogli su, na štandovima Turističke zajednice Baranje postavljenima na poljani u centru Belog Manastira, izlagati i prodavati svoje suvenire, rukotvorine i domaće proizvode.

Među izlagačima i prodavačima bila je, naravno, i Mirovna grupa Oaza, koja je izlagala suvenire i rukotvorine nastale na "Oazinim" likovno-kreativnim radionicama za žene.

Nedjelja, 11. 09. 2011.

Zidnjak po muškoj mjeri

Štand Hrvatskog srca
Štand Hrvatskog srca
Na "Izložbi rukotvorina" – koja je bila otvorena u predvorju belomanastirske Velike vijećnice (zgrada P+8), a u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji 2011" – šest belomanastirskih udruga ("Hrvatska žena", "Hrvatsko srce", "Mađarska katolička žena", Matica umirovljenika Hrvatske – Udruga Beli Manastir, Mirovna grupa Oaza i Udruga žena Branjin Vrh) izložile su mnoštvo zanimljivih izložaka. O svakome od njih mogla bi se ispričati kakva zanimljiva priča, koja bi posjetiocima bolje predstavila prošlost ili sadašnjost Baranje kao kraja u kome oduvijek živi više naroda, više jezika, više kultura, više vjera i nebrojeno mnogo običaja, koji polako padaju u zaborav.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Međunarodni susret kolekcionara
Međunarodni susret kolekcionara: ZNAČKE
Ovogodišnja manifestacija "Jesen u Baranji" bila je vrlo bogata raznim događanjima, što se i vidi iz njenog programa, ali i iz članaka koji su dosad objavljeni na "Oazinoj" web-stranici. Jednom čovjeku nije bilo moguće prisustvovati svim tim događanjima, pogotovo stoga što su se neka dešavala u Petlovcu, neka na vinskim cestama oko Belog Manastira i Branjinog Vrha, a neka na belomanastirskom Vašarištu… Zato vam administrator ove stranice neće moći opisati sve što se događalo, ali ćemo imati izvještaje s većine dešavanja.

U nedjelju, 10. IX. 2011. godine, s početkom u 9 sati, u predvorju belomanastirskog kina, otvoren je Međunarodni susret kolekcionara, a u 9:30, na poljani u centru Belog Manastira, otvoren je i Međunarodni sajam starina.

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje

 Rekordna fišijada u Belom ManastiruRekordna fišijada u Belom Manastiru

U petak, 9. IX. 2011. godine, na poljani u centru Belog Manastira, a u sklopu ovogodišnje manifestacije "Jesen u Baranji", održano je Prvo otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju ribljeg paprikaša, na kome je učestvovalo čak – 111 takmičara. To je dosad najveća fišijada u Baranji, a dobri poznavaoci takvih manifestacija tvrde da veće nije bilo ni u cijeloj Hrvatskoj.

 

Kuhari su sa sobom morali donijeti samo nogare, kotlić i začine, a za sve ostalo (3 kg ribe, vodu, drva, kruh, tanjire, čak i piće) pobrinuli su se organizatori fišijade. Uz zvuke tamburaškog sastava "Kočije" iz Narda, vrijeme kuhanja brzo je prošlo, uz dobru kapljicu, u veselim razgovorima kuhara, kibiciranju ostalih članova ekipa (uglavnom zaduženih samo za kasnije konzumiranje) te uz malo ljutnje na vjetar koji je dim nosio na sve strane.

Petak, 09. 09. 2011.

Izložba rukotvorina

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje 

Izložba rukotvorina
Ivan Doboš, Živko Jalšovec i Janja Čeliković
U petak, 9. IX. 2011. godine, s početkom u 16:30 sati, u predvorju belomanastirske Velike vijećnice (zgrada P+8), a u sklopu manifestacije "Jesen u Baranji 2011", otvorena je "Izložba rukotvorina". Na izložbi su svoje radove izložili: 1. Društvo "Hrvatska žena" – Baranja Beli Manastir, 2. "Društvo Hrvatsko srce – Baranja" Beli Manastir, 3. "Mađarska katolička žena" – Baranja Beli Manastir, 4. Matica umirovljenika Hrvatske – Udruga Beli Manastir, 5. Mirovna grupa Oaza Beli Manastir i 6. Udruga žena Branjin Vrh.

Izložbu su otvorili Janja Čeliković, savjetnica u Turističkoj zajednici Baranje, Živko Jalšovec, zamjenik gradonačelnika i predsjednik udruge "Jesen u Baranji" koja organizira istoimenu manifestaciju, i Ivan Doboš, belomanastirski gradonačelnik.

Izložba knjiga 'Baranjske spisateljice'
Spisateljice razgledaju izložene knjige
Kao što je bilo i najavljeno, u četvrtak, 8. IX. 2011. godine, s početkom u 19,30 sati, u Maloj galeriji Centra za kulturu i susjednoj Dvorani za produkcije Osnovne glazbene škole Beli Manastir svečano je otvorena, pred 80-ak posjetilaca, velika izložba knjiga "Baranjske spisateljice". Izložba je jedna od aktivnosti projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija, a provodi Udruženje "Baranja" iz Bilja u partnerstvu s Mirovnom grupom (MG) Oaza. Izložba, koju je organizirala "Oaza" u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira, uvrštena je i u ovogodišnju manifestaciju "Jesen u Baranji 2011", a datum otvaranja nije odabran slučajno jer je 8. IX. Međunarodni dan pismenosti.

Glas Slavonije, 8. IX. 2011.Glas Slavonije, 8. IX. 2011.U četvrtak, 8. IX. 2011. godine, sve je spremno za otvaranje velike izložbe knjiga "Baranjske spisateljice", na kojoj će se Belomanastircima i Baranjcima predstaviti 71 knjiga (i druga samostalna izdanja, uglavnom CD-ovi) kojima su Baranjke autorice ili urednice ili su im autorice žene, a tematski su vezane za Baranju.

Još 12 knjiga
Priprema su trajale praktički do posljednjeg trena jer se samo četiri dana prije otvaranja saznalo za još osam knjiga na mađarskom jeziku koje treba uvrstiti u postavku, a dva dana prije otvaranja za još četiri knjige iste autorice koja živi u belomanastirskom Beljskom naselju. Na brzinu je trebalo izraditi još 4 panoa te završiti katalog izložbe i umnožiti ga.

U medijima
Najava izložbe objavljena je u današnjem "Glasu Slavonije" (i u štampanom i u internetskom izdanju; napisala ju je Narcisa Bošnjak), a izložba je najavljena i na Radio-Baranji. Najava je stajala i na internetskoj stranici Radio-Baranje (ali je kasnije uklonjena).

Sastanak projektnog tima
O aktivnostima projekta 'Mladi pred vratima'
U srijedu, 7. IX. 2011. godine, s početkom u 10 sati, u prostorijama Udruženja "Baranja" u Bilju, održan je sastanak projektnog tima angažiranog na projektu "Mladi pred vratima". Projekt provodi Udruženje "Baranja" u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza, a financira se sredstvima Europske Unije.

Na sastanku su bili Davor Frič i Vesna Nedić iz "Oaze" i svi zaposlenici Udruženja "Baranja": Anita Andrašek-Mihaljević, Jelena Čepo, Dejan Grković, Gordana Kecman, Ana Petrović, Jasna Petrović i Mihajlo Ranković. Na sastanku je bilo govora o aktivnostima koje su odrađene i o aktivnostima koje predstoje.

Sastanak projektnog tima
(Re)kreativne radionice održavaju se po planu
U srijedu, 7. IX. 2011. godine, s početkom u 12 sati, u prostorijama Udruženja "Baranja" u Bilju, održan je sastanak projektnog tima angažiranog na projektu "Važno je imati podršku". Projekt provodi Udruženje "Baranja" u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza, a financira se sredstvima Europske Unije.

Na sastanku su bili Davor Frič i Vesna Nedić iz "Oaze" i svi zaposlenici Udruženja "Baranja": Anita Andrašek-Mihaljević, Jelena Čepo, Dejan Grković, Gordana Kecman, Ana Petrović, Jasna Petrović i Mihajlo Ranković. Na sastanku je bilo govora o aktivnostima koje su odrađene i o aktivnostima koje predstoje.

Rekreativna radionica u Branjini
Branjina: rekreativna radionica
U sklopu projekta "Važno je imati podršku" - koji u partnerstvu provode Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, a financira ga Europska Unija – i u osmom mjesecu godine 2011. dvaput mjesečno održavane su rekreativne radionice za žene na četiri lokacija u Baranji: u prostorijama Udruge žena "Orhideja" Branjina, Udruge žena "Batinarke" iz Batine, "Zlatne žene" iz Bolmana te u prostorijama Mađarskog kulturno-umjetničkog društva (MKUD) "Darda".

S obzirom da je kolovoz mjesec godišnjih odmora, broj vježbačica po mjestima je zadovoljavajući, a odrađene su vježbe za mišiće ruku, nogu i trbuha te su po planu odrađene rekreacijsko-plesne koreografije u latinoritmovima.

Izložba knjiga 'Baranjske spisateljice'
Romani Ana-Marije Posavec

(Mala galerija Centra za kulturu, Beli Manastir, Kralja Tomislava 2,
četvrtak, 8. IX. 2011. godine s početkom u 19,30 sati)

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe knjiga "Baranjske spisateljice", na kojoj će biti izložene fotografije korica sedamdesetak knjiga i drugih samostalnih izdanja (uglavnom CD-a) kojima su Baranjke autorice ili urednice (ako izdanje nema autora), ili knjiga kojima autorice nisu Baranjke, a izdanje je tematski vezano za hrvatsku Baranju, ili su knjige objavljene u Baranji, a autor je žena.

Izložba je organizirana u sklopu ovogodišnje manifestacije "Jesen u Baranji 2011", a dio je projekta "Važno je imati podršku" iz Programa EU za Hrvatsku EIDHR 2010. Projekt provodi Udruženje "Baranja" iz Bilje u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza Beli Manastir, a u organizaciji izložbe sudjeluje i Centar za kulturu Grada Belog Manastira.

Veselimo se Vašem dolasku!

Utorak, 06. 09. 2011.

Informativni dan u Osijeku

Informativni dan u Osijeku
Velika vijećnica Osječko-baranjske županije
U utorak, 6. IX. 2011. godine, u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku, održan je informativni dan za drugi poziv za prijavu projektnih prijedloga u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska - Srbija 2007-2013. Cilj toga skupa i bio je informirati sve zainteresirane o specifičnim ciljevima i uvjetima tog drugog poziva. Prioritetne mjere za dodjelu bespovratnih sredstava su: 1. gospodarski razvoj; 2. zaštita okoliša i 3. people to people. Za financiranje projekata pod tim pozivom na raspolaganju su ukupna sredstva u iznosu od 5.350.165 eura.

Skup je organiziralo Zajedničko tehničko tajništvo (ZTT) u suradnji s nacionalnim ugovornim tijelima: Agencijom za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Delegacijom Europske Unije u Republici Srbiji. Na predstavljanju tog drugog poziva u Osijeku bilo je 177 potencijalnih prijavitelja, a uz brojne druge Baranjce i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Rekreativne radionice u Branjini
Branjina: rekreativna radionica
U sklopu projekta "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija, a provode ga Udruženje "Baranja" iz Bilja i Mirovna grupa Oaza, od 15. IX. 2011. godine i u Belom Manastiru će se održavati besplatne rekreativne radionice za žene i to u Nastavno-sportskoj dvorani. Nakon laganog zagrijavanja radit će se vježbe prilagođene ženama srednje dobi. Raspored rekreativnih radionica je sljedeći:

  • Ponedjeljkom, srijedom i petkom:
  • Yogalates (pon.) / pilates (sri. – pet.): 18:30 - 19:30
  • Fat burning: 19:30 - 20:30
  • Latin fitness: 20:30 - 21:30
  • Utorkom i četvrtkom:
  • Tai-bo: 18:30 - 19:30
  • Mix: 19:30 - 20:30
  • Pilates: 20:30 - 21:30

 Zainteresirane žene mogu se prijaviti u "Oazi" (Beli Manastir, Ulica J. Antala 3) svakog radnog dana od 9-19 sati ili na telefon 705-055. Ista osoba može se prijaviti samo na jedan termin tjedno.

Horvátországi Magyar Napló
Mađarski tjednik iz B. Manastira
Na izložbi knjiga "Baranjske spisateljice", koju Mirovna grupa Oaza i Udruženje "Baranja" iz Bilja organiziraju u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira, a u okviru ovogodišnje manifestacije "Jesen u Baranji" i u povodu Međunarodnog dana pismenosti (8. IX.), bit će izložene fotografije korica svih knjiga koje su napisale ili uredile Baranjke ili su im autori ili urednici žene, a tematski su vezane za Baranju.

Među tim knjigama, naravno, ima i onih napisanih mađarskih jezikom ili štampanih ćirilicom, što odgovara nacionalnoj strukturi baranjskog stanovništva.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 8. IX. 2011. godine, u 19,30 sati u belomanastirskoj Maloj galeriji Centra za kulturu, Ulica kralja Tomislava 2. Najava je objavljena i u 33. broju tjednika "Horvátországi Magyar Napló" od 2. IX. 2011, koji u Belom Manastiru izlazi na mađarskom jeziku.

Hrvatski olimpijski dan
10. rujan - Hrvatski olimpijski dan
Gimnastičko društvo Beli Manastir, "Skok-klub – športska rekreacija i ples" i Udruga osoba s alergijama i problemima disanja "Alerga" pozivaju sve građane Baranje, sportske klubove i udruge na obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana 10. rujna. Povodom toga dana
organiziraju se besplatni prikazi vježbi za kralježnicu, davanje savjeta vezanih za zdravu prehranu i važnost bavljenja sportom i rekreacijom te kros.

Vježbe će se održati u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani i to: prijepodne od 10:00 do 11:00 sati i poslijepodne od 16:00 do 17:30 sati. Kros će se održati na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba "Baranja Belje" u 18:00 sati, a u slučaju lošeg vremena organizatori će na vrijeme obavijestiti učesnike o novom terminu.

Likovna kolonija 'Pannon'
Likovna kolonija u sklopu 'Pudarine'
Naknadno saznajemo da je u nedjelju, 4. IX. 2011. godine, na Bunarić-dolu kod Gajića, održana kulturno-turistička manifestacija "Pudarina" u organizaciji gajićke Udruge vinara i vinogradara "Martinovo brdo". Za vrijeme manifestacije otvorena je i druga službena vinska cesta u Općini Draž, nazvana upravo po Bunarić-dolu, te održan treći saziv likovne kolonije "Pannon" u organizaciji likovne udruge "Baranja-art" iz Belog Manastira.

U radu kolonije učestvovalo je 11 likovnih umjetnika iz Srbije (Jakov Makaji, Geza Verebeš), Mađarske (Franjo Takač) i Hrvatske (Sreto Balaš, Jakov Bararon, Tomo Hrgota, Laslo Petrik, Biljana Smolčić, David Tadić, Rada Zalaj i Nevena Živić).

Gradsko kazalište Beli Manastir
Predstava 'U Malom raju'
Na četvrtom Festivalu amaterskih kazališta (FAK), koji je održan u Slavonskom Brodu od 29. VIII. do 3. IX. 2011. godine, nastupili su i belomanastirski glumci s predstavom "U Malom raju", koju su tada posljednji put odigrali na kazališnim daskama. Četvrti FAK, i ujedno 29. Smotra kazališta Slavonije i Baranje, ugostila je sedam kazališnih predstava, od čega četiri u konkurenciji (Beli Manastir, Pačetin, Retkovci i Županja) te Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda, Gradsko kazalište mladih Vitez (BiH) te Amatersko kazalište Samobor u revijalnom dijelu.

Izložba knjiga Baranjske spisateljice
Oazine aktivistice kao autorice i urednice knjiga
Od početka 2011. godine Udruženje za mir i ljudska prava "Baranja" iz Bilja kao nositelj i Mirovna grupa Oaza kao partner provode projekt "Važno je imati podršku", koji financira Europska Unija. O projektu se opširnije može pročitati ovdje.

Opći cilj projekta je stvoriti podržavajuće okruženje ženama u Baranji za konzumiranje ljudskih prava, a specifični cilj je osnažiti organizacije civilnog društva u Baranji, prvenstveno one kojima su ciljana skupina žene, za podršku ženama u konzumiranju ljudskih prava te senzibilizirati javnost radi stvaranja poticajnog okruženja. Jedna od projektnih aktivnosti je i organiziranje izložbe knjiga "Baranjske spisateljice", koja će biti organizirana u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira.

Betonska ulica u Belom Manastiru
Prikolica i rasuti kukuruz po ugibalištu
U petak, 2. IX. 2011. godine, kasno poslijepodne, u belomanastirskoj Ulici kralja Petra Svačića (popularno zvanoj Betonska), kod autobusnog ugibališta blizu Doma zdravlja, otkačila se od beljskog traktora prikolica puna izmrvljenog kukuruza i prevrnula se, a kukuruz se rasuo po kolniku. Navodno je pukao klin kojim je prikolica bila zakačena za traktor, čemu su doprinijele i snažne vibracije koja nastaju kad teška vozila prelaze preko rasjeda koji su nastali kad je u toj ulici polagana kanalizacija. U trenutku nesreće traktor s prikolicom pretjecao je veliki kamion, što je vjerojatno još i pojačalo vibracije.

 

Dostava besplatnih toplih obroka
Pretovar toplih obroka u kombi vozača Ljube

Kao što smo i najavili, u četvrtak, 1. IX. 2011. godine, Mirovna grupa Oaza počela je dostavu besplatnih toplih obroka za 40 korisnika u Belom Manastiru i prigradskim naseljima. Dostavu besplatnih toplih obroka "Oaza" organizira uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Grada Belog Manastira. Osigurana su sredstva za sljedećih osam do devet mjeseci, a očekuje se da će se nakon toga ta socijalna usluga nastaviti još dvije godine. Obroci će se dostavljati korisnicima starije životne dobi, koji nemaju financijska sredstva za osnovne životne potrebe, kao i napuštenim, nemoćnim i bolesnim osobama koje se ne mogu samostalno brinuti o sebi.

 Kuhani obroci se nabavljaju od Crvenog križa Osijek i vozilom Crvenog križa svaki dan dostavljaju u Beli Manastir, gdje ih preuzima "Oazin" vozač Ljubo i razvozi do korisnika.

Izložba fotografija Anđeli i vragovi
Deže Kučera, Bela Sekič i Ivan Doboš
U četvrtak, 1. IX. 2011. godine, s početkom u 19 sati, u predvorju belomanastirskog Kina otvorena je izložba fotografija "Anđeli i vragovi – lik žene u mohačkim bušama". Izložbu su pripremili Foto-kino klub (FKK) "Baranja-film" i Centar za kulturu Grada Belog Manastira kao prvu priredbu ovogodišnje manifestacije "Jesen u Baranji 2011", a u povodu obilježavanja 30 godina postojanja "Baranja-filma" i u okviru međunarodne suradnje s Gradom Mohačem iz Mađarske.

Izložbu su otvorili Deže Kučera, predsjednik FKK "Baranja-film", autor fotografija Sökűcs Béla (Bela Sekič) i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš. Autor je, od 800 fotografija snimljenih za vrijeme mohačkih buša s likom žene, odabrao njih 30 i izložio ih u Belom Manastiru.

Jesen u Baranji 2010.
Jesen u Baranji 2010: konzumenti fiš-paprikaša
U četvrtak, 1. IX. 2011. godine, otvaranjem izložbe fotografija "Anđeli i vragovi – lik žene u mohačkim bušama" u predvorju belomanastirskog Kina, počela je ovogodišnja manifestacija "Jesen u Baranji 2011", u okviru koje će se sve do 25. rujna organizirati brojna turističko-kulturna i zabavna događanja, što se može vidjeti i iz programa koji smo objavili ovdje. Većina događanja održat će se u petak, subotu i nedjelju (9-11. IX. 2011. godine).

Službeno otvorenje "Jeseni u Baranji 2011" bit će u petak (9. IX.) u 18,30 sati u šatoru koji će biti podignut na zelenoj površini u centru Belog Manastira. U to vrijeme pokraj šatora će se odvijati otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju ribljeg paprikaša, a poslije otvorenja posjetioci će moći uživati u svirci tamburaške skupine "Kočije".

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok