MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 14. 02. 2011.

Dan zaljubljenih

Dan zaljubljenih
14. II. - Dan zaljubljenih

Dan svetog Valentina ili Valentinovo obilježava se 14. II. kao dan zaljubljenih. Katolička crkva taj dan slavi kao neobavezan spomen-dan. U Sjevernoj Americi, Evropi, kao i u drugim dijelovima svijeta, to je dan kad zaljubljeni tradicionalno jedni drugima izražavaju ljubav putem ljubavnih pisama, cvijećem i poklonima. Svetog Valentina slavi i Pravoslavna crkva i to 30. VII. po starom kalendaru (a 13. VIII. po novom), ali ne kao zaštitnika zaljubljenih.

Sveti Valentin je bio svećenik i mučenik, a živio je u 3. stoljeću. Pogubljen je 269. godine odsijecanjem glave u doba kad je Rimskim Carstvom vladao car Klaudije II. Kasnije je papa Julije I. u 4. stoljeću nad njegovim grobom podigao baziliku pa se otada taj svetac počeo štovati među kršćanima. U 15. stoljeću sveti Valentin je povezan s danom zaljubljenih, što se održalo do danas.

Sveti Valentin počeo se slaviti već u ranom srednjem vijeku, osobito u Engleskoj, a poslije u cijelome svijetu. U Hrvatskoj su ga posebno štovali vjernici u sjeverozapadnim krajevima. Običaj biranja odabranice na Valentinovo najprije se proširio po Engleskoj i Škotskoj. Poznato je da su u 16. stoljeću mladići ostavljali ljubavne poruke i čestitke na pragu svoje odabranice. Čestitke su bile pažljivo izrađene, obrubljene čipkom ili ukrasnom vrpcom i to su vjerovatno bile prve čestitke i razglednice ikada poslane.

Valentinovo
Valentinovsko drvo
Valentinovo
Valentinovska srca

Kršćanstvo sve lijepe i dobre običaje iz raznih naroda i društava uklapa u novi, kršćanski život tih naroda pa se na osnovu toga pretpostavlja da je običaj slavljenja Valentinova kao dana zaljubljenih zapravo poveznica simpatičnih paganskih običaja i moguće angažiranosti sv. Valentina oko mladih parova.

Datiranje Valentinova baš u sredinu drugog mjeseca povezuje se antičkim običajima. Kod starih Grka od sredine siječnja do sredine veljače bio je mjesec gamelion, u kome se obilježavala svetost braka Zeusa i Here. U antičkom Rimu 14. veljače slavila se božica Junona - zaštitnica braka, a 15. veljače priređivale su se luperkalije u čast Fauna (zvanog i Lupercus), boga šuma, polja i blaga, zaštitnika ljetine i plodnosti.

Mi ovogodišnje Valentinovo obilježavamo i jednom valentinovskom križaljkom, objavljenom u drugom broju osječkog "Epicentra Slavonije".

Valentinovska križaljka
Valentinovska križaljka iz Epicentra Slavonije
Pročitano 1829 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok