MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 21. 08. 2023.

Akcija "Sigurnost žena je odgovornost države"

#stani#staniU ponedjeljak, 21.8.2023. godine, u Belom Manastiru, na Trgu slobode, održana je akcija "Sigurnost žena je odgovornost države".

Ovom akcijom žene su ispratile brutalno ubijenu Nizamu Hećimović iz BiH, a ujedno su, od Hrvatske države, tražile da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Zahtjevi koji su istaknuti na akciji su:

  1. hitno osnivanje radne skupine koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida
  2. definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu
  3. donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu
  4. donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu

Nasilje nad ženama je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koja prethodi ubojstvu. To je univerzalan problem. Ono što posebno otežava situaciju je tretiranje nasilja nad ženama kao prekršaj, a ne kazneno djelo.

Akcija je održana na prijedlog Ženske mreže Hrvatske i održana je u više od 20 gradova: u Belom Manastiru, Pakracu, Malom Lošinju, Trogiru, Glini, Korčuli, Vukovaru, Virovitici, Križevcima, Korenici, Šibeniku, Karlovcu, Bjelovaru, Zadru, Dubrovniku, Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Brodu na Kupi, Prviću, Brijunima i drugim mjestima gdje su žene stale kako bi izrazile solidarnost sa žrtvama femicida i zahtijevale konkretne mjere od državnih institucija.

"Oazine" aktivistice Ana, Vesna, Dragana i Sandra odlučile su podržati ovu akciju. Izrađeni su transparenti i pozvane žene. Iako nije bio velik odaziv, svaka akcija je važna. Osim žena, akciji su se pridružili i "Oazini" volonteri Jovan, Filip i Ozren, a događaj je popratila i Stana Nemet, novinarka Radija Banska Kosa, koja je nakon akcije snimila emisiju "Korak ka jednakosti", o samoj akciji i o radu "Oazinih" volontera. Za emisiju izjave su dali volonteri Vida Japundža i Ozren Malinić te "Oazina" aktivistica Sandra Kušenić.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok