MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 11. 06. 2021.

Održana radionica "Cekeri – tradicija na moderan način"

Sandra se okušala u pletenju cekeraSandra se okušala u pletenju cekera(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 10. VI. 2021. godine, s početkom u 11 sati održano je predstavljanje projekta "Turizmom razvijamo područje" i tematska radionica "Cekeri – tradicija na moderan način". Navedeni projekt provodi LAG Baranja u partnerstvu s LAG-om Moslavina, LAG-om Međimurski doli i bregi, LAG-om Virovitički prsten, LAG-om Papuk i LAG-om Srijem.

Nakon predstavljanja projekta uslijedila je tematska radionica "Cekeri – tradicija na moderan način" koju su mnogi s radošću čekali. Na radionici su sudjelovali posjetitelji koji su se htjeli okušati u pletenju cekera ili, kako bi to u Međimurju rekli, "cekara". Radionicu su vodile gošće iz Međimurja.

Pletenje je bilo zanimljivo. Nekima je išlo dobro, a nekima malo manje dobro, ali svakako je bilo hrabro pokušati. Kada to pletu žene koje to znaju, izgleda lako, ali kada se pokuša plesti onda se vide pravi izazovi. Treba dobro okrenuti trakicu komušine ili, kako u Međimurju kažu, "luščije", motati te listove da budu čvrsti.

Uz rad, žene su objašnjavale cijeli proces koji kreće od ručne berbe kukuruza, pažljivog komušanja, po potrebi bojanja komušine, orezivanja. Prije pletenja, komušina se namače u toplu vodu kako bi se lakše savijala. Nakon pletenja, cekere je potrebno što prije dobro osušiti.

Na radionici su bili izloženi izrađeni cekeri koji su prilagođeni modernijem dobu. Razni oblici, ukrasi, podstave čine ove predmete jedinstvenim. Bilo je, čak, i modela izrađenih za nošenje prijenosnih računala.

Ispred "Oaze" na radionici su sudjelovale Mirjana Ćosić i Sandra Kušenić.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok