MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 05. 11. 2020.

Svjetski dan romskog jezika u Belom Manastiru

Otvaranje izložbe 'Tisuću godina migracija Roma'Otvaranje izložbe 'Tisuću godina migracija Roma'(Fotoalbum BaranjaMedije može se vidjeti ovdje)

Povodom 5. studenoga, Svjetskog dana romskog jezika, u belomanastirskom Etnološkom centru baranjske baštine otvorena je izložba "Tisuću godina migracija Roma", na kojoj je kroz izložene predmete i fotografije na panoima prikazana njihova povijest od pradomovine Indije pa do mnogih država u koje su se vremenom raselili. Izložbu su otvorili saborski zastupnik romske i još 11 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi (na slici u sredini), belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob (na slici lijevo) i predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ''Kali Sara'' Suzana Krčmar i pri tome održali kraće govore.

Kajtazi je istaknuo da se od kad je on saborski zastupnik (2011) vidi veliki napredak kod mladih Roma u obrazovanju i završavanju škola. Prije desetak godina problem je bio završavanje i osnovne škole, dok je danas sasvim normalno da gotovo svi idu u srednju školu. Malo ih studira, ali se i taj broj povećava pa se on trudi osigurati im stipendije. Najveći problem Roma je velika nezaposlenost, a to onda negativno utječe i na sve ostalo u životu romskih porodica. Zato se on bori da različitim donacijama Romima bar malo poboljša standard.

Gradonačelnik Rob podsjetio je na dugu tradiciju života Roma na području Grada Belog Manastira te da Grad na različite načine kroz projekte nastoji poboljšati njihov standard, što se posebno odnosi na romsku djecu i mlade. Istaknuo je i dobru suradnju s romskim organizacijama koje djeluju u Gradu, uključujući tu i Vijeće romske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije.

Predsjednica Saveza Roma Suzana Krčmar, govoreći o postavljenoj izložbi, posebno je naglasila da romske migracije zbog asimilacije u novim prebivalištima istovremeno predstavljaju i veliku borbu za očuvanje romskog jezika i kulture. Zanimljiv je podatak da romski jezik danas ima šezdesetak dijalekata, nerijetko potpuno različitih, i to treba (sa)čuvati od zaborava. I ona je naglasila da se mora učiniti sve što je moguće na obrazovanju Roma. U tom smislu mora se utjecati na djecu i mlade, ali i na roditelje da ih šalju u školu.

Pročitano 188 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok