MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 18. 09. 2020.

Održan znanstveni skup "Baranja kroz povijest"

Znanstveni skup u Muzeju SlavonijeZnanstveni skup u Muzeju Slavonije(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak i petak, 17. i 18. IX. 2020. godine, u Muzeju Slavonije u Osijeku, održan je Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Baranja kroz povijest". Skup su organizirali Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku i Hrvatski institut za povijestPodružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, u suradnji s Muzejom Slavonije. Najava skupa može se vidjeti OVDJE.

Taj skup okupio je kompetentne izlagače iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, koji su u svojim referatima (a koji će kasnije biti objavljeni u zborniku) obradili raznorodne aspekte i slojeve povijesti u prvom redu hrvatskog dijela Baranje: demografske, političke, upravne, gospodarske, kulturne, crkvene i socijalne. Obrade se ne odnose samo na posljednjih stotinjak godina, nego na ukupan raspon dokumentirane povijesti od starog vijeka do najnovijeg vremena.

Za skup je prijavljeno 38 radova, čiji se sažeci mogu vidjeti OVDJE. Među njima su samo dva rada uz čije je autore navedeno baranjsko mjesto boravka:

  • Danica Bukna i Marija Kretić Nađ (Beli Manastir): "Gradska knjižnica Beli Manastir"
  • Siniša Đuričić (Darda): "Baranja u memoarima vojvode Villarsa i lady Mary Wortley Montagu"

Među njima su još dva rada za čije autore znamo da su u novije vrijeme životom i / ili radom vezani za Baranju:

  • Željko Predojević (Bratislava): "Narativi o stanovništvu koloniziranom u južnu Baranju planom agrarne reforme i kolonizacije 1945. godine"
  • Tünde Šipoš Živić (Osijek): "Tragovi koji nestaju u vodi – lik i djelo Julije Baranyai"

(Foto: Siniša Đuričić)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok