MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 15. 05. 2010.

Dani udruga 2010. u Zadru

Dani udruga 2010.
Dani udruga 2010. u Zadru

Od 13. do 15. V. 2010. godine, a u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Savjeta za razvoj civilnoga društva, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva te Projektnog tima TACSO Hrvatska, održana je u zadarskom IMPACT-u (Europskom centru za međusektorsku suradnju) tradicionalna konferencija Dani udruga. Na ovogodišnjim Danima  sudjelovalo je više od 180 članova udruga, zaposlenika državne i javne uprave te ostalih gostiju. U ime Mirovne grupe Oaza na Danima je bila Ana Jeličić.

Program rada
Prvog dana, nakon uvodnih govora, slijedila je plenarna sjednica o ulozi i doprinosu udruga u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, koji su ujedno bili i glavna tema ovogodišnjih Danā udruga.
U petak (14. V) održana je plenarna sjednica o sličnostima i razlikama pretpristupnih i strukturnih fondova EU, na kojoj je istaknuta važnost pravodobnog početka priprema za korištenje strukturnih fondova. Potom je održana panel-rasprava o učinkovitosti tehničke pomoći koje udruge primaju u povlačenju sredstava iz EU-fondova, a onda i kratko predstavljanje istraživanja o upravljačkim praksama i aktivizmu u organizacijama civilnog društva u područjima demokratizacije i ljudskih prava.
U poslijepodnevnom terminu, od 15 do 18 sati, održano je 5 paralelnih okruglih stolova, čija je svrha bila raspraviti aktualne teme od interesa za organizacije civilnog društva, kao i umrežavanje u svrhu što bolje iskoristivosti EU-fondova.

Dani udruga 2010.
Brojni učesnici konferencije u Zadru
Dani udruga 2010.
Raspravljalo se o EU-fondovima

Na početku subotnjeg (15. V) programa upriličena je plenarna sjednica s pitanjima i odgovorima vezanima uz aktualne natječaje za financiranje udruga iz pretpristupnih fondova, nakon kojih je slijedila kratka prezentacija zaključaka s okruglih stolova održanih dan ranije, čime su i zatvoreni Dani udruga. Na kraju Danā udruga održane su volonterske akcije s ciljem afirmiranja i promicanja vrijednosti volonterskog rada.

Viđenje "Oazine" predstavnice
Sva tri dana bila su dinamična, radna, s puno informacija, pitanja i rasprava. Izlagači, kojih je zaista bilo puno, redom su bili zanimljivi, dostupni i spremni za suradnju, kako na predavanjima tako i na paralelnim okruglim stolovima.

Dani udruga 2010.
Živo je bilo i za vrijeme pauza ...
Dani udruga 2010.
...ali je druženja bilo i u slobodnom vremenu

Okrugli stolovi su se održavali na različitim mjestima, a sami učesnici su birali na kojem žele prisustvovati. "Oazina" predstavnica izabrala je okrugli stol po nazivom "Mogućnosti i izazovi poticanja razvoja volonterstva kroz fondove EU". Mjesto održavanja tog okruglog stola bila je Gradska knjižnica. Vrlo ugodan kutak, a tema zanimljiva s primjerima dobre prakse. Korisno je bilo čuti različita  iskustva, a posebno gosta Jožeta Gornika, direktora CNVOS-a (Centra za informiranje, suradnju i razvoj nevladinih organizacija) iz Ljubljane. Nakon rasprave doneseni su i neki zaključci, koje je moderatorica Gordana Forčić sljedeći dan iznijela cijelom skupu, a uglavnom su se odnosili na praćenje i vrednovanju rada volontera, na potrebu za boljom medijskom popraćenošću te na to da treba obratiti pozornost na volontere pri izradi Hrvatskog klasifikacijskog okvira koji je sad aktualan.

Ništa manje zanimljivo ili živo nije bilo ni u vrijeme pauze, ručka ili šetnje, kad su se razmjenjivala iskustva i sklapala nova prijateljstva. Atmosfera tokom seminara bila je dobra, sve je teklo po planu, čemu su doprinijeli organizatori i mlado osoblje IMPACT-a. Tri dana su proletjela, a ostala su nova saznanja, kao i lijepi utisci iz Muzeja antičkog stakla te sa Zadarskih orgulja i Pozdrava suncu s rive.

Dani udruga 2010.
Predstavljanje rada Caritasa Zadarske nadbiskupije
Dani udruga 2010.
Opuštanje uz muziku

Pročitano 638 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok