MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 12. 03. 2020.

Predstavljanje Fonda za aktivno građanstvo

Norveški ambasador Haakon BlankenborgNorveški ambasador Haakon BlankenborgU četvrtak, 12. III. 2020. godine, s početkom u 11 sati, u Hotelu Osijek održane su uvodna konferencija i dvije radionice na kojima su predstavljeni prioriteti Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (Active citizens fund; ACF Hrvatska) u razdoblju od 2020. do 2024. godine. Upravitelj Fonda je konzorcij u sastavu: Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost iz Zagreba, Udruga za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke i CNVOS – Centar za informiranje, suradnju i razvoj nevladinih organizacija iz Ljubljane.

Za razdoblje od 2014. do 2021. godine države darovateljice Island, Lihtenštajn i Norveška odvojile su ukupno 2,8 milijardi eura za 15 europskih zemalja: 1,5 milijardi eura u okviru EGP financijskog mehanizma i 1,3 milijardi eura u okviru Norveškog financijskog mehanizma. U spomenutoj perspektivi Republika Hrvatska će primiti 103,4 milijuna eura. Sredstva su namijenjena programima u sljedećim prioritetnim sektorima:

  • Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost,
  • Socijalni dijalog,
  • Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva,
  • Energija i klimatske promjene,
  • Civilno društvo i
  • Pravosuđe i unutarnji poslovi.

Uime Mirovne grupa Oaza Beli Manastir na toj uvodnoj konferenciji, kao i na dvjema radionicama, sudjelovao je Neno Radić.

Nakon registracije sudionika, uvodnu riječ i dobrodošlicu sudionicima izrekli su Branka Kaselj iz Zaklade Slagalica, Žana Gamoš, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka te Haakon Blankenborg, veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj.

Nešto više o Fondu za aktivno građanstvo i njegovoj ulozi rekli su Branka Kaselj iz "Slagalice", Zvijezdana Schulz Vugrin iz SMART-a te Marina Škrabalo iz zaklade SOLIDARNA.

Putem videozapisa i videojavljanja prikazano je nekoliko primjera uspješnih projekata iz Hrvatske, Slovenije i Rumunjske.

Nakon stanke za ručak održane su dvije radionice:

  • Poziv 1 za prijavu AHA – ad hoc akcija: informativna radionica koju je vodila Marina Škrabalo, SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost;
  • Poziv 2 za prijavu velikih projekata : informativna radionica koju je vodila JelenaGordana Zloić, Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice.

Cijelo predstavljanje ACF-programa možete pogledati na kanalu Zaklade Slagalica na Youtubeu.

Pročitano 286 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok