MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 14. 06. 2019.

Poziv na panel-raspravu o besplatnoj pravnoj pomoći

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - OsijekCentar za mir, nenasilje i ljudska prava - OsijekCentar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek i Centar za mirovne studije pozivaju zainteresirane građane na Panel-raspravu "Sustav besplatne pravne pomoći – problemi i izazovi", koja će se održati 19. VI. 2019. godine u Klubu Knjižare Nova u Osijeku od 11 do 13 sati.

Pravo na pristup pravosuđu jedno je od temeljnih ljudskih prava, neodvojivo od ustavnog načela jednakosti svih građana pred zakonom, a zajamčeno međunarodnim, europskim i nacionalnim pravnim aktima. Ostvarivanje tog prava ovisi o dostupnosti pravne pomoći svim građanima bez obzira na njihovo imovno stanje. Postojanje djelotvornog i efikasnog sustava besplatne pravne pomoći u svakoj državi jamac je ostvarivanja ljudskih prava. Taj sustav treba pružiti sigurnost da će prava svih građana biti jednako zaštićena.

Sustav besplatne pravne pomoći u Republici Hrvatskoj je ustrojen usvajanjem Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (ZBPP) 2008. godine u procesu pristupanja Europskoj Uniji. U svom razvoju prošao je više dorada jer se pokazao neadekvatnim i nefunkcionalnim. Zahvaljujući aktivnom zagovaranju, prije svega civilnog sektora, koncem 2013. godine usvojen je novi ZBPP, kojim je građanima značajno olakšan pristup primarnoj pravnoj pomoći, koju pružaju ovlaštene udruge, pravne klinike i uredi državne uprave.

Pojednostavljena je procedura za korištenje primarne pravne pomoći izravnim obraćanjem korisnika pružateljima primarne pravne pomoći, ublažene su pretpostavke za ostvarivanje primarne pravne pomoći, a kao oblik isključivo primarne pravne pomoći ponovo uvedeno pravno informiranje i savjetovanje i to u svim pravnim područjima. Na taj način širokom krugu korisnika omogućuje se dostupnost opće pravne informacije i pravno savjetovanje.

Jesu li građani dovoljno upoznati s mogućnošću traženja besplatne pravne pomoći? Jesu li udruge i pravne klinike koje su registrirane kao pružatelji primarne pravne pomoći adekvatno financirane za pružanje te usluge? U kojoj mjeri jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave podržavaju rad pružatelja besplatne pravne pomoći financijskim donacijama ili drugim oblicima potpore? S kojim problemima se susreću odvjetnici u pružanju sekundarne pravne pomoći? Ovo su samo neka od pitanja o kojima će raspravljati panelisti na raspravi u Klubu Knjižare Nova.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok