Ispiši ovu stranicu
Utorak, 11. 06. 2019.

Edukacijska radionica "Obaviješteni pristanak"

Veselinka Kastratović (desno)Veselinka Kastratović (desno)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 11. VI. 2019. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održana je edukacijska radionica "Obaviješteni pristanak", na kojoj je bilo 15 "Oazinih" članica i korisnica. Radionicu je održala pravnica Veselinka Kastratović iz Osijeka.

Radionica je jedna od aktivnosti projekta "Informiranje marginaliziranih grupa o pravima", kojega financijski podržava Osječko-baranjska županija. Nositelj projekta je Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, projekt traje dva mjeseca (lipanj i srpanj 2019. g.), a Veselinka Kastratović je i voditeljica projekta. Uz Beli Manastir, nove radionice održat će se u Našicama i Donjem Miholjcu.

'Oazine' članice i korisnice na edukacijskoj radionici'Oazine' članice i korisnice na edukacijskoj radioniciProjekt je zamišljen kao davanje temeljnih informacija građanima što je to "obaviješteni pristanak" (informirani pristanak). Radi se o, uvjetno rečeno, institutu koji je u javnosti manje poznat, a svakodnevan je i s njim se građani susreću pri odlasku na neki od dijagnostičkih ili terapeutskih postupaka.

Projektom se građanima želi pomoći u osvještavanju njihove aktivne uloge kao pacijenta / bolesnika u zdravstvenom sustavu. Pacijent / bolesnik ima pravo znati i biti upoznat sa svojim zdravstvenim stanjem i to na primjeren, razumljiv i jasan način. Također, pacijent / bolesnik to svoje pravo ne mora konzumirati, ali mora biti upoznat s tim pravom, bez bojazni za tok liječenja i postupanje prema njemu.

Kako se, osim o pravnim obvezama, radi i o etici postupanja prema pacijentu / bolesniku, s tim treba upoznati građane, medicinsko osoblje te ukazivati na potrebu međusobne komunikacije bolesnika / pacijenta i liječnika.

Obrasci koje dobijemo u bolnicama i drugim medicinskim ustanovama, prije nekog dijagnostičkog ili terapeutskog zahvata, često su nedovoljno jasni. Izostaje objašnjenje zašto nešto treba potpisati, kao i objašnjenje što će se dogoditi ako bolesnik / pacijent to ne potpiše. U nekim slučajevima izostaje i razgovor i pojašnjenje liječnika što će se događati tokom nekog medicinskog zahvata ili tretmana. Neke pacijente / bolesnike to frustrira, izaziva puno sumnji i strahova. Ima i pacijenata koji vrlo artikulirano iskazuju da ne žele znati što "će im se raditi".

Dakle, praksa je šarolika, puno je nepoznanica i neznanja. Stoga valja na tome raditi, a ovakav projekt tek je jedan od mnogih koraka koje treba napraviti.

Najnovije vijesti Administrator

Vezane vijesti