MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 18. 12. 2018.

GDCK Osijek: 140. obljetnica humanitarnog rada

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U utorak, 18. XII. 2018. godine, s početkom u 18 sati, u Vikarijatu Đakovačko-osječke nadbiskupije u Osijeku upriličeno je svečano obilježavanja 140. obljetnice humanitarnog rada Gradskog društva Crvenog križa (GDCK) Osijek. Time je obilježeno više značajnih obljetnica:

  • 140 godina od osnivanja Crvenog križa na prostorima Republike Hrvatske
  • 65 godina od prve organizirane akcije dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa
  • 25 godina od priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao punopravnog člana Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Ravnatelj GDCK Osijek Denis ĆosićRavnatelj GDCK Osijek Denis Ćosić

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

Na svečanosti su bile mnoge ličnosti iz političkog života, javnih institucija, organizacija Crvenog križa iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici mnogih udruga s područja Osječko-baranjske županije, ukupno preko 400 gostiju. Svi oni na neki način podržavaju rad GDCK Osijek. Među njima su bile i predstavnice dviju udruga iz Baranje: Mirela Alagić (P.G.D.I.) i Vesna Nedić ("Oaza").

Na svečanosti su dodijeljene jubilarne plakete GDCK Osijek Osječko-baranjskoj županiji, Gradu Osijeku te općinama Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Šodolovci, Vladislavci i Vuka, a jubilarne zahvalnice primile se škole, fakulteti, mediji, udruge, institucije i veliki broj volontera Crvenog križa. Jubilarne zahvalnice dodijeljene su i P.G.D.I.-ju i "Oazi".

Povodom 140. obljetnice izdana je i reprezentativna knjiga pod naslovom "Otisak humanOSti" na 144 kolorne stranice velikog formata, s podnaslovom "Fotomonografija osječkog Crvenog križa". Tu monografiju predstavio je Željko Turkalj, predsjednik Izdavačkog savjeta GDCK Osijek.

Društvo Crvenoga križa u Osijeku osnovano je 1878. godine, nakon što su osnovana društva u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu. Osječko društvo jedno je od najaktivnijih i najboljih u Hrvatskoj. Ravnatelj GDCK Osijek Denis Ćosić tim povodom kaže:

- Ponosni smo što su od osnutka čelnici Crvenoga križa u Osijeku bile istaknute osobe – gradonačelnici, grofovi, svećenici, istaknuti gospodarstvenici, a tu tradiciju nastavljamo i danas. Teško je nešto izdvojiti od 140 godina humanitarnog djelovanja, u kojem smo preživjeli tri rata, a samo u posljednjem, Domovinskom ratu, brinuli smo o desecima tisuća prognanika i osiguravali krv za funkcioniranje bolnice.

U posljednjih deset godina u rad osječkog Crvenog križa bilo je uključeno više od tisuću volontera, koji su odradili preko 100.000 volonterskih radnih sati u poplavama, migrantskoj krizi i redovnim aktivnostima, poput akcija da(ri)vanja krvi i obuke neplivača te u vježbama spašavanja unesrećenih ili u akcijama mjerenja krvnog tlaka ili šećera u krvi. Trenutno osječki Crveni križ zapošljava 80 osoba i provodi dva velika projekta, za koja je iz fondova Europske Unije povukao 20 milijuna kuna.

Sudionike obilježavanja pozdravili su predsjednik GDCK Osijek Aleksandar Včev, zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator te uime osječkog gradonačelnika Romano Kristić. Govor je održao i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić. Među gostima bili su i počasni članovi: bivši predsjednik RH Stjepan Mesić i sudac Ustavnoga suda Mato Arlović sa suprugom, koja je također aktivistica Crvenoga križa. Na skupu su bili i nadbiskupi Đuro Hranić i Marin Srakić te saborski zastupnici Domagoj Hajduković, Vlatko Kopić, Domagoj Mikulić i Ana-Marija Petin.

(Srodni članci: radio-osijek.hr, glas-slavonije.hr)

Pročitano 515 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok