MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 01. 11. 2018.

"Kolo" i "Lado" ruku pod ruku

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske 'Lado' u BeograduAnsambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske 'Lado' u BeograduČlanovi belomanastirskog SKUD-a "Jovan Lazić" imali su više puta priliku da gledaju nastupe Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" i to ne samo u Belom Manastiru, nego npr. i u Borovu Naselju i na koncertima u Srbiji. Prije devet godina, 22. XI. 2009, u osječkoj Sportskoj dvorani "Gradski vrt" mogli su gledati i dvosatni koncert "Voljeti domovinu pjesmom i plesom" Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" (vidjeti OVDJE), što je bila jedinstvena prilika jer je prethodni veliki koncert "Lado" u Osijeku imao prije gotovo 30, a od današnjih dana prije 40 godina.

Ansambl "Kolo" osnovan je 15. V. 1948. pa je 2018. godine obilježio 70-godišnjicu postojanja, dok je Ansambl "Lado" utemeljen ukazom vlade Narodne Republike Hrvatske 11. XI. 1949. pod imenom "Državni zbor narodnih plesova i pjesama" (DZNPiP) i ovih dana obilježava 69. rođendan.

Poslije gotovo 30 godina pauze, "Kolo" i "Lado" su 2016. obnovili međusobnu suradnju i od tada neprestano razmjenjuju iskustva da bi što kvalitetnije predstavljali izvedbene tradicijske umjetnosti i poticali prijateljske odnose. U takvim okolnostima dva ansambla ovog studenog / novembra priređuju zajedničke koncerte pod naslovom "Ruku pod ruku 2.0" u Beogradu i Zagrebu. Koncert u Beogradu održan je 1. novembra u Kombank-dvorani u Beogradu, a u Zagrebu će biti održan 26. rujna u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Belomanastirski skudovci na koncertu 'Kola' i 'Lada'Belomanastirski skudovci na koncertu 'Kola' i 'Lada'Na beogradskom koncertu bilo je i 30 članova belomanastirskog SKUD-a "Jovan Lazić". Putovanje u Beograd pomogao je Pododbor SKD "Prosvjeta" Beli Manastir, a putnici su prije koncerta obišli Hram Svetog Save, prošetali Kalemegdanom, Ulicom kneza Mihaila i Skadarlijom te posjetili Etnografski i Narodni muzej.

- Uživali smo u programu koji je trajao puna dva sata i gde se predstavilo više od 100 igrača i muzičara oba ansambla. Na sceni su se izmenjivale predivne nošnje i igre iz različitih krajeva Srbije i Hrvatske, a profesionalno izvođenje koreografijā oduševilo je sve prisutne. Dvorana je bila prepuna. "Kolo" i "Lado" pravi su ambasadori bogatog kulturnog nasleđa Srbije i Hrvatske. Taj dan je bio prepun prelepih događanja i sa nestrpljenjem očekujemo sledeće putovanje – kaže dr. medicine Svetlana Pešić, predsjednica SKUD-a.

Pročitano 351 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok