MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 10. 06. 2018.

Poziv na fotoizložbu slovenskih autora

Kliknite na plakat za veći formatKliknite na plakat za veći format

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek poziva na otvorenje izložbe "Balkan Trails exhibition" slovenskih autora: Ciril Jazbec, Matic Zorman, Boštjan Pucelj i Matej Povše, koje će se održati

19. VI. 2018. (utorak) u 12h
u Arheološkom muzeju Osijek,
Trg Svetog Trojstva 6

Riječ je o izložbi fotografija skupine slovenskih autora, koji su htjeli pokazati ključne povijesne trenutke dolaska izbjeglica u njihovu zemlju i pokušaja (su)života s lokalnim stanovništvom.

"Balkanska ruta"
Budući da je 2015. rat u Siriji natjerao tisuće i tisuće nevinih ljudi da pobjegnu iz svojih domova, a život u susjednim zemljama nije bio dovoljno siguran, mnogi su se odlučili za opasno putovanje, pokušavajući pronaći sigurno mjesto i novi dom negdje u Europi. Krenuli su takozvanom "Balkanskom rutom", a Slovenija je bila jedna od njih.

Projekt četiri slovenska fotografa jest individualni doživljaj i reakcija svakog autora na trenutno stanje. Povše i Zorman doslovno su se priključili izbjeglicama i ostajali s njima dan i noć. Jazbec je proširio područje svoga djelovanja kako bi uključio lokalno stanovništvo koje živi na područjima kojima izbjeglice prolaze, dok je Pucelj istraživao i proučavao te prostore nakon što ih izbjeglice napuste.

Borba protiv govora mržnje na internetu
Izložbu organizira Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek u okviru projekta "Koalicija pozitivnih glasnika za borbu protiv govora mržnje na internetu", koji se financira sredstvima Europske komisije – Opća uprava za pravosuđe. Projekt se bavi pitanjima govora mržnje putem interneta, posebno govorom usmjerenim protiv migranata, izbjeglica i tražitelja azila u zemljama partnericama projekta. Glavni cilj projekta je pružiti potporu civilnom društvu, kako na nacionalnoj, tako i na razini EU, u suzbijanju govora mržnje na internetu kroz aktivno uključivanje lokalnih zajednica u stvaranju i dijeljenju uspješnih strategija za borbu protiv ksenofobnog diskursa.

Izložba ostaje otvorena do 27. lipnja 2018. godine, a može se pogledati svakim danom prema rasporedu rada muzeja.

Pročitano 547 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok