MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 06. 12. 2009.

Prvi "Čvarakfest" u Karancu

O "Čvarakfestu" postoji članak na Vikipediji (pogledati ovdje)! 

Prvi Čvarakfest u Karancu
Ljubomir Kolarević, čvarak-majstor iz Jagodnjaka

Centralni događaj ovogodišnjeg Zimskog vašara u Karancu, koji je održan u nedjelju, 6. XII. 2009. godine, na poljani kod katoličke crkve, s početkom u 9 sati, bila je svinjokolja oko koje se sve vrtjelo. Prvi put je organiziran i "Čvarakfest", takmičenje u spravljanju (topljenju) čvaraka, u koje se uključilo 10 (kako ih novinari nazvaše) čvarak-majstora  iz Baranje i Osijeka. Najboljim čvarcima stručni je žiri proglasio čvarke koje je napravila ekipa karanačkog etnorestorana "Baranjska kuća". Drugi najukusniji čvarci bili su oni karanačkog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG-a) "Tri mudraca", a treće je mjesto zauzeo Robert Dokletal.

Karanac je, kako piše na internetskoj stranici Radio-Baranje, toga dana "mirisao svim mogućim mirisima. Razlozi za to su u odličnom odzivu proizvođača, prije svega hrane, odnosno kulena, kobasica, šunke te proizvođača sira, meda i svih mogućih domaćih proizvoda. Šarolikosti ponude pridonijele su i karanačke žene svojim paprikama, ajvarima, pekmezima i kolačima. Na sve strane pekle su se kobasice u kotlovini i na roštilju, kuhali čobanci, paprikaši, grah i kisela čorba, pa čak i jedno prase na ražnju."

Prvi Čvarakfest u Karancu
Čvarci se tope u velikom kotlu
Prvi Čvarakfest u Karancu
Čvarci se u cijetki oslobađaju masti

Prema riječima Vladimira Škrobe – Baje, inicijatora mnogih ideja nastajanja Karanca kao etnosela (koje prenosi "Glas Slavonije"), ova manifestacija je konačno postala onakvom kakva je zamišljena pa je samo u dopodnevnim satima kroz nju prošlo oko 2.000 gostiju, izlagača i takmičara. Naglasak manifestacije je na isključivo domaćim autohtonim proizvodima i da svi koji nešto rade u Karancu to i pokažu. Zato su Zimski vašar i Čvarakfest prepoznati i od Turističke zajednice Baranje, koja je odradila organizacijsko-marketinški dio posla. Zanimljivost svemu daje i navraćanje gostiju iz Slavonije, pa i iz udaljenijih krajeva, koji su došli na primjeru Karanca vidjeti kako bi to zapravo trebalo izgledati jer je Karanac odlično izgrađen etnobrend, ne samo na području Osječko-baranjske županije, već i cijele države.

(Fotografije snimio: Rajko Cicak)

Prvi Čvarakfest u Karancu
Suljoški načelnik Šoja nadgleda cijeđenje čvaraka
Prvi Čvarakfest u Karancu
Stručni žiri ocjenjuje čvarke

Posjetioci su rado kupovali friške čvarkePosjetioci su rado kupovali friške čvarkePravljenje kobasica i degustiranje čvarakaPravljenje kobasica i degustiranje čvaraka

Pročitano 2359 puta
Prethodni i sljedeći članak: « Izlet u Karanac Zimski vašar u Karancu »
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok