MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 31. 05. 2018.

Hrvatska se uspješno zavolontirala!

Zahvala svim volonterimaZahvala svim volonterimaU razdoblju od 21. do 26. V. 2018. godine održane su mnogobrojne volonterske aktivnosti u sklopu osme po redu manifestacije "Hrvatska volontira" u organizaciji Hrvatskog centra za razvoj volonterstva i regionalnih volonterskih centara u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

"Hrvatska volontira" 2018.okupila je 185 organizatora volontiranja, koji su u preko 70 gradova uključili više od 4.400 građana volontera i proveli više od 300 društveno korisnih volonterskih aktivnosti u zajednici. Među njima je bila i belomanastirska Mirovna grupa Oaza akcijom "Za ugodniji okoliš".

Organizatori manifestacije "Hrvatska volontira" građanima Hrvatske poručuju da volonteri nisu samo pomagači, već su oni i pokretači i nositelji pozitivnih promjena,a brojni su primjeri koji ukazuju na to da volontiranje i samim volonterima donosi niz dobrobiti.Cilj manifestacije bio je ukazati na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva, u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. "Volontiranjem zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu", to je bila tema ovogodišnje manifestacije. A na takvim manifestacijama volonteri se povezuju, pronalaze sebi slične, upoznaju druge i drugačije da bi različitosti i sličnosti pretvorili u snagu koja je potrebna za pozitivne promjene prema humanizmu i održivom razvoju.

Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, ističevažnost uključivanja različitih učesnika u volontiranje:

- "Što je dobro za tebe, usrećit će i druge, a s kolegama sreća je još veća" – riječi su koje smo uputili širom Lijepe naše, potičući brojne građane i organizacije da se uključe u svibanjski tjedan volontiranja. Sretni smo jer se zaista puno njih i uključilo i darovalo tisuće sati svoga vremena.

Nives Ivelja, direktorica Udruge "MI" – Split i predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva, značaj i dosege volontiranja u društvu ocjenjuje ovako:

- Volontiranje je ukorijenjeno u ljudsku prirodu jer nam daje da sudjelujemo, suosjećamo, doprinosimo ili utječemo. Volontiranje je i u našoj tradiciji stoljećima, u različitim oblicima i organizacijskim formama. Zadnjih desetljeća uspostavljeno je u sustavu i društvu kao dostupan i siguran rad za opće dobro.

Marta Hauser, voditeljica Volonterskog centra Rijeka, pak kaže:

- Volonteri ostavljaju snažan trag u onima kojima su pomogli, cijeloj našoj zajednici, pa i svijetu. Osim toga, spajamo i naizgled nespojive svjetove – udruge, ustanove, gradove i županije i tvrtke s građanima, koji im daju povjerenje i volontiraju u njihovim aktivnostima. Stvaranjem međusobnog povjerenja, uvažavanjem i slavljenjem naših različitosti, prepoznavanjem onoga u čemu smo slični, zaista možemo biti veći, činiti više i kreirati zajednice u kakvima želimo živjeti.

Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek, ističe ovo:

- Volontiranje, naravno, nije lijek za sve probleme današnjeg svijeta. Ipak, razvijeno volonterstvo bitna je sastavnica svake strategije otvorenih demokratskih društava, koja prepoznaju da se napredak ne može mjeriti samo ekonomskim pokazateljima i da pojedinci nisu motivirani samo vlastitim interesom, već i duboko ukorijenjenim vrijednostima i uvjerenjima.

(Opširnije: ovdje)

Pročitano 536 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok