MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 27. 04. 2018.

Početna konferencija projekta "EU Baranja"

Sudionici konferencije u Belom ManastiruSudionici konferencije u Belom ManastiruU petak, 27. IV. 2018. godine, od 9 do 18 sati, u Etnoselu belomanastirskog Hotela Patria i u organizaciji Lokalne akcijske grupe (LAG) Baranja, održana je početna konferencija projekta "EU Baranja", koji se financiran iz sredstava Ministarstva vanjskih i europskih poslova kroz područje informiranja o EU. Na konferenciji je uime "Oaze" bila projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Tema konferencije bila je "Kako vratiti mlade u ruralni prostor?", a na događanje se odazvalo sedamdesetak sudionika, aktivnih dionika ruralnog prostora Osječko-baranjske županije. Kroz dvije iznimno kvalitetne panel-diskusije predstavnici javnih institucija i akademske zajednice, zajedno s mladim poljoprivrednicima, pokušali su dati zaključke i smjernice za kreiranje javnih politikā koje mogu utjecati na sprečavanje demografskog odljeva koji je pogodio prostor cijele Republike Hrvatske.

Sudionici prve panel-diskusijeSudionici prve panel-diskusijePrvi panel održan je na temu "Održivi ruralni turizam – mogućnost za demografsku obnovu", a kao govornici sudjelovali su Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije (OBŽ), Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj – Klub članova "Selo", Tatjana Roth, pročelnica Upravnog odjela za kontinentalni turizam Osječko-baranjske županije, Jelena Berečić, direktorica operacija i ljudskih resursa u Termama Sveti Martin (Međimurje), Anica Lenart, voditeljica Ureda LAG-a Moslavina (Kutina), Ivana Jurić, voditeljica Odjela za turizam, kulturu i konkurentnost u Regionalnoj razvojnoj agenciji Slavonije i Baranje, i Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje. Panel je moderirala Gordana Stojanović, pomoćnica pročelnika u Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka. Govornici su, svako iz svog područja djelovanja, zaključili kako se sinergijskim radom, aktivnim savjetovanjem i mentoriranjem mladih može doprinijeti da mladi svoje poslovne ideje iz područja turizma pokušaju realizirati u Baranji, no naglasili su da je preduvjet za to proaktivno djelovanje mladih i njihovo slobodnije traženje pomoći i informacija od javnih institucija i akademske zajednice.

Nakon kraće pauze uslijedio je drugi panel na temu "Poljoprivreda – tema koja spaja javne institucije, LAG-ove i mlade poljoprivrednike", a kao govornici sudjelovali su Albert Varga, predsjednik Hrvatske mreže za ruralni razvoj i voditelj Ureda LAG-a Srijem (Lovas), Tomislav Vinković uime Poljoprivrednog fakulteta Osijek, Oliver Pavić kao predstavnik vlastitog OPG-a (Branjin Vrh), Sanja Krištofić, predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi (Nedelišće), Bojana Orsić, direktorica Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut, i Bogdanka Ćudić Vilić uime LAG-a Baranja. Uvod u drugi panel dali su mladi poljoprivrednici koji se za pomoć u realizaciji svoje poslovne ideje obraćaju LAG-u Baranja kako bi se uz pomoć sredstava iz Programa ruralnog razvoja i Lokalne razvojne strategije LAG-a Baranja zaposlili i ostali u Baranji. Govornici na drugom panelu složili su se da je poljoprivreda u ruralnim područjima ogroman prostor za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih koji treba pametno iskoristiti.

Po završetku drugog panela uslijedio je baranjski ručak i kratko druženje, a nakon toga održana je radionica za LAG-ove na temu statusa provedbe LAG-natječaja.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok