MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 26. 02. 2018.

Baranjske vremenske (ne)prilike

Beli Manastir - Dom zdravljaBeli Manastir - Dom zdravlja(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-sunce i ovdje-snijeg)

Proteklih dana Baranjci su bili začuđeni vremenskim prognozama i vremenskim izvještajima: te stiže ledeni val iz Sibira, te će temperatura biti -20, te je zavijana Autocesta Zagreb – Rijeka, te se vlakovi zaglavljuju u snijega na putu iz Splita u Zagreb, te u Delnicama ima metar i pol snijega, te je Mazin kod Gračaca tako odsječen od svijeta da specijalni stroj ni za 12 sati ne uspijeva očistiti put, iako pritom potroši 300 litara goriva...

Za to vrijeme u Baranji tek pokoja krpica zaostalog snijega u prisojima iza kuća, a temperatura takva da se samo poželjeti može za ovo doba godine. Protekle nedjelje, na primjer, u Belom Manastiru, a i mnogo šire, bio je baš lijep, sunčan dan, tek nešto hladniji od prethodnih dana. Baranjci vrte glavama i već se pitaju kako je taj sibirski val preskočio naš kraj na svom putu prema Gorskom kotaru i Dalmaciji, čak i jadranskim otocima.

Tako je, međutim, bilo samo do ranih jutarnjih sati ovog ponedjeljka (26. II.). Tad je i u Baranji temperatura pala na -9 te je počeo piriti hladan sjeveroistočni vjetar, koji je na sve strane vitlao ne baš guste pahuljice. A takav snijeg najgori je za stare baranjske kuće s lošim krovovima jer se ispod crijepa uvlači na tavane, a ako ga se nakupi u većim količinama, tad može izazvati razne neugodnosti, čak i da voda kroz plafon procuri u kuću.

Do ponedjeljka popodne, kad je nastao ovaj tekst, snijega je napadalo svega centimetar-dva, pokrio je zemlju i djelomično krovove, ali nije izazvao ozbiljnije teškoće ni u prometu, ni i svakodnevnom životu. A tada... (vidjeti ovdje).

Pročitano 660 puta
Prethodni i sljedeći članak: « Zavijani Beli Manastir Dan ružičastih majica »
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok