MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 17. 11. 2009.

Brendiranje "Oazinih" suvenira

Brendiranje Oazinih suvenira
Trenerica Mirna Gabor

U ponedjeljak i utorak, 16. i 17. XI. 2009. godine, u zajedničkim prostorijama belomanastirskog Društvenog centra, održan je seminar "Brendiranje 'Oazinih' suvenira". Seminar je održan u sklopu institucionalne potpore koju je "Oaza" dobila od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Deset posto novca dobivenog na ime institucionalne potpore mora se upotrijebiti za financiranje aktivnosti kojima će se udruga osposobiti za tzv. socijalno poduzetništvo, odnosno za djelomično samofinanciranje.

Prvi seminar o brendiranju "Oazinih" baranjskih suvenira namijenjenih prodaji održan je 6. i 7. X. 2008. godine (o čemu se može pročitati ovdje), a ovaj drugi seminar provela je trenerica Mirna Gabor iz Poduzetničkog centra Pakrac (PCP).

Seminar je obuhvatio strateško planiranje prodaje i poslovno planiranje. Utvrđeni su i problemi: nedefiniranost asortimana (koji valja suziti) te mali, odnosno niski prihodi od prodaje suvenira. Dosada ni "Oaza", čiji su proizvodi već dostigli visok stupanj zanatske dovršenosti i izgleda, a ni Turistička zajednica Baranje nisu definirale baranjske suvenire.

Brendiranje Oazinih suvenira
Ana, Jelena, Dubravka, Vesna ...

Tokom seminara obavljena je tzv. SWOT-analiza za proizvode od vune, stakla i platna, u kojoj su označene snage i slabosti te prilike i prijetnje za proizvodnju i prođu na tržištu. Također je izvršena i tzv. pest-analiza, koja obuhvaća političko-ekonomske i socijalno-tehnološke momente izrade suvenira u "Oazi".

Nakon razmatranja pitanja: tko su kupci "Oazinih" suvenira (turisti, jedinice lokalne samouprave, lokalno stanovništvo), zašto oni kupuju "Oazine" suvenire, gdje su locirani ti kupci, kada kupuju, koliko su im dostupni "Oazini" suveniri, kako "Oaza" dolazi do kupaca, koji su joj eventualni partneri u prodaji i kanali prodaje (koje treba proširiti), prešlo se na probno planiranje prodaje.

Za primjer proračuna izabrani su sljedeći suveniri: ručno bojane svilene marame, ručno rađeni šalovi te minijaturne papučice od filcane vune, koji su reprezentanti "Oazine" proizvodnje. Određivanjem planiranih prihoda te fiksnih i varijabilnih troškova izrade zaključeno je da su "Oazini" suveniri podcijenjeni.

Za kraj seminara određeno je, kao dugoročni cilj, povećanje prihoda od prodaje vlastitih proizvoda za 30 posto u sljedeće 2 godine, definiranje baranjskog suvenira te unapređenje vlastitih promotivnih aktivnosti (web-stranica za suvenire; katalog; izložbeni prostor u "Oazinim" prostorijama; zaduživanjem osobe koja će se baviti prodajom itd.).

Pročitano 1671 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok