MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 11. 01. 2018.

"Oazini" korisnici više ne dobivaju tople obroke

Zapuštena kuća u kojoj živi jedan korisnik toplih obrokaZapuštena kuća u kojoj živi jedan korisnik toplih obroka(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje)

Od 1. rujna (IX) 2011. godine Mirovna grupa Oaza kontinuirano provodi socijalnu uslugu dostavu besplatnih toplih obroka svojim ugroženim sugrađanima (vidjeti ovdje). Sve je zapravo počelo godinu dana ranije tromjesečnim pilot-projektom (X-XII. 2010) "Dostava besplatnih toplih obroka", kojega je u cijelosti financirao Grad Beli Manastir (vidjeti ovdje).

Prošle, 2017. godine dostava besplatnih toplih obroka odvijala se kroz program "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega su financirali Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i dijelom Grad Beli Manastir. Dostava se obavljala radnim danima na kućne adrese 36 (na početku godine) odnosno 32 korisnika (na kraju godine).

Tokom sedam i pol godina pružanja te socijalne usluge broj korisnika se mijenjao, ustvari smanjivao onako kako su se smanjivala raspoloživa financijska sredstva. Od 2010. do početka 2018. godine korisnika je bilo stotinjak: starijih, bolesnih, radno nesposobnih i socijalno ugroženih građana Belog Manastira i prigradskih naselja, kojima je takav vid pomoći bio od neizmjerne važnosti za njihovu egzistenciju. Većina korisnika spada u kategoriju samaca, primatelja socijalne skrbi ili imaju djecu koja i sama teško žive te su na socijali ili su negdje trbuhom za kruhom.

Stambeni uvjeti korisnika također su dosta loši. Žive u dotrajalim kućama, bez sanitarija i higijenskih uvjeta, a poneki čak i bez struje. Zato su im besplatni topli obroci bili kakva-takva sigurnost. Kažemo bili jer je "Oaza" – uslijed nedostatka financijskih sredstava – morala prekinuti dostavu besplatnih toplih obroka s 11. siječnjem 2018. godine. Dokad će taj prekid trajati, ne zna se precizno. Vjerujemo ne dulje od 1. travnja 2018. godine. Do tada će valjda i Grad Beli Manastir i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku napraviti raspodjelu sredstava za 2018. godinu. Nadajmo se da će, kao i prethodnih godina, omogućiti da se dostava toplih obroka nastavi.

A što do tada? Kako će naši sugrađani kojima je ta pomoć puno značila preživjeti sljedeća dva-tri mjeseca? Tko će im pomoći?

Pročitano 738 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok