MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 05. 10. 2017.

"Oazina" medicinska gimnastika (IX/2017)

Vježbe u stoliciVježbe u stoliciU mjesecu rujnu 2017. godine "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak održavala je besplatnu medicinsku gimnastiku u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, u Ulici J. Antala 3, a u sklopu projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji". Usto posjećivala je devet baka, kojima je pružala fizioterapeutske usluge, ovisno o njihovim zdravstvenim problemima.

Gimnastika je održavana ponedjeljkom, srijedom i petkom u vremenu od 8:30 do 9:30. Namijenjena je osobama iznad 60 godina pa se i fizioterapeutkinja time vodila na treninzima. Najviše pažnje posvetila je kralješnici da bi korisnicama omogućila da nauče kako se pravilno držati te kako same sebe ispravljati u svakodnevnom životu prilikom raznoraznih radova u kućanstvu.

Svaki trening bio je drugačiji te samim time i zanimljiv. Gimnastika se provodila u stolici, na strunjačama, stojećki, uz rekvizite (lopte, štapove, bučice), a ne mali broj puta radile su se i vježbe težinom svoga tijela. Korisnice, njih desetak koliko ih najčešće bude, najviše vole vježbe u stolici, kako kažu: "Fino se istegnemo i izvježbamo, a da se puno ne umorimo". Čak su se fizioterapeutkinji pohvalile da otkako vježbaju imaju puno manje bolova u zglobovima i kralješnici te da im koordinacija i ravnoteža zadaju puno manje muke. Zar to nije divno čuti?!

Osim vježbanja u "Oazi", fizioterapeutkinja obilazi još i devet baka ponedjeljkom, srijedom i petkom u vremenu od 9:30 do 15:00, s kojima također vježba i masira ih, a često im i pomaže u kućanstvu ili ih odvozi kad nekuda moraju ići. Bake su dosta stare i svaka od njih ima ozbiljnih zdravstvenih problema, zato im se fizioterapeutkinja prilagođava te im pomaže u onome što im je u tom trenutku najpotrebnije. Ponekad su to savjeti o prehrani te o uzimanju tekućine, što našim bakama stalno treba napominjati jer im je "mrsko" piti.

Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pročitano 534 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok