MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 14. 05. 2017.

LAG-ova građanska akcija

Ljetna pozornica belomanastirskog Etnološkog centraLjetna pozornica belomanastirskog Etnološkog centraU mjesecu svibnju 2016. godine stavljen je u funkciju Etnološki centar baranjske baštine, čime je Grad Beli Manastir obogatio svoj sadržaj i prostor za održavanje kulturnih i društvenih događanja. U sklopu objekta, u dvorišnom prostoru, nalazi se otvorena ljetna pozornica, prikladna za održavanje raznih manifestacija na otvorenom (koncerti, kazališne predstave, ljetno kino i drugo).

Otvaranje objekta probudilo je kod građana želju za održavanjem različitih aktivnosti, kojima se kroz prikaz tradicionalnih običaja i događanja iz života u multinacionalnoj sredini nastoje sačuvati od zaborava kulturno i povijesno nasljeđe ove regije.

Postoji veliki broj građana koji su uglavnom uključeni u rad različitih lokalnih udruga, koji žele kroz volonterski rad dati svoj doprinos obogaćivanju sadržaja u Etnološkom centru baranjske baštine, te kroz razne aktivnosti dati svoj doprinos u podizanju kvalitete i kulture življenja u Gradu Belom Manastiru. Njihove aktivnosti kroz udruge brojne su i zapažene, ali do sada nije bilo zajedničkih aktivnosti kroz koje bi se radilo na realizaciji neke zajedničke ideje, koja bi objedinila interese aktivnih građana za stvaranjem novih vrijednosti i sadržaja na očuvanju kulturne baštine u Etnološkom centru i pružala mogućnost uključivanja većeg broja građana različite dobne i nacionalne strukture.

Iz navedenih razloga LAG Baranja pokrenuo je ideju za provedbu građanske akcije imena "Zajedno do udobnije i bogatije ljetne pozornice". Ideja je prijavljena na Poziv Zaklade za razvoj civilnog društva – Slagalica iz Osijeka, na kojemu je LAG-u Baranja odobreno 13.000,00 kuna za provedbu građanske akcije.

Kroz tu akciju skupina građana – volontera zajedno je radila na izradi predmeta za opremanje prostora u Etnološkom centru – jastuka za sjedalice u otvorenoj ljetnoj pozornici i pokrivala s elementima tradicionalnog baranjskog narodnog veza.

Kroz pet radionica u Etnološkom centru baranjske baštine i u prostorima udruga koje su bile uključene u akciju izrađeno je 120 jastuka i 50 pokrivala, koje će svi zainteresirani moći vidjeti na izložbi koja će se održati na godišnjicu otvorenja Etnološkog centra baranjske baštine: 18. svibnja 2017. godine. Prvu radionicu organizirala je "Oaza" u zajedničkom prostoru Društvenog centra, a i na ostalim radionicama učestvovale su "Oazine" aktivistice.

Pročitano 835 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok